02.02.2020 / 12:58 BiH - Sarajevo

Vanredna sjednica Advokatske komore: Opstrukcije ministra Jozića

Vanredna sjednica Advokatske komore: Opstrukcije ministra Jozića
Foto: Vijesti.ba
U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Skupštine Advokatske komore Federacije BiH.

Iz Komore su istakli da su razlozi za održavanja vanredne Skupštine da se sa svim delegatima Skupštine dogovori koje korake će Komora preduzeti zbog, kako su naveli, neregularnosti procesa koje vodi Federalno ministarstvo pravde na čelu sa ministrom Matom Jozićem.



Ministar Jozić uputio je u proceduru prijedlog Zakona o advokatruri kojim se predviđa da Federalno ministarstvo pravde određuje tarifu o naknadama i nagradama za rad advokata.

Advokatska komora stava je da se ovim prijedlogom zakona narušava nezavisnost advokatskog posla, te da zakon koji je ministar poslao u proceduru nije usaglašen ni sa Advokatskom komorom ni sa evropskim standardima.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić kazao je da su advokati tri godine radili na izmjenama postojećeg zakona u skladu sa evropskim zakonodavstvom i u saradnji s CCBE-om, evropskim udruženjem koje okuplja oko milion i dvjesto hiljada advokata.

„U saradnji s njihovim statutom, dostavili smo naš prijedlog, a oni su ocijenii da je to u skladu s evropskim pravom, i dostavili su dopis federalnom premijeru, ministru pravdu i nama u komori. Međutim, opstrukcijama ministarstvo pravde već tri godine taj zakon ne stavlja u proceduru“, kazao je Gržić.

On je dodao da je problem unutrašnje funkcioniranje po starom zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik 2003. godine bez saglasnosti advokata, i on, kako je kazao Gržić, onemogućava razvoj struke.

“Komore imaju svoje značenje u praksi ESLIP-a. Položaj advokata i samoregulatorna funkcija prepoznati su u presudama donesenima u više situacija. Advokati zbog svoje posebne uloge u pravosuđu, a prepoznati su kao njegov dio, imaju posebne dužnosti i obaveze, ali im se zbog toga pruža i posebna, u odredenim situacijama čak viša zaštita nego drugim kategorijama osoba”, istakao je Gržić.

Gržić je istakao da je u formiranju prakse EU, Evropskog suda za ljudska prava utjecajan glas udruženja advokata i udruženja nacionalnih komora, tj. glas struke.

“Nezavisnost advokature, njena zaštita, zaštita prava pojedinog advokata u obavljanju njegove službe, te održavanje visokih standarda ponašanja advokata, važni su ne samo za advokaturu, već i za osiguranje pravilnog i učinkovitog funkcioniranja pravosuđa u cjelini te zaštite prava građana”, istakao je predsjednik Advokatske komore FBiH.



Elma Veledar Arifagić, članica Advokatske komore FBiH i članica Komisije za izradu Zakona o advokaturi FBiH, kazala je da postoji nekoliko bitnih promjena koji novi zakon treba da obuhvati, a jedna od tih promjena je pooštravanje kriterija za upis advokata što je posljedica blažeih kriterija koje je prethodni zakon predviđao.

„Što se tiče novina koje predviđa novi Zakon o advokaturi, najviše ulažemo na to koliko će se i na koji način izvršna vlast miješati u rad Advokatske komore, odnosno u samostalnost obavljanja advokatske djelatnosti“, kazala je advokatica Veledar-Arifagić.

Ona je kazala da se trenutno dosta razgovara oko tarifa, koje su najspornije u prijedlogu novog zakona što je, prema mišljenju advokata, protivno svim načelima samostalnosti i nezavisnosti. Također je istakla da Prijedlog zakona koji je predložilo ministarstvo pravde FBiH nije u skladu s evropskim načelima niti načelima zemalja u regionu.

„Prema našim saznanjima, u svim zemljama utvrđivanje naknade je stvari između advokata i klijenta, a s obzirom da je Prijedlog zakona od strane ministarstva u suprotnosti s tim, mi ćemo svakako insistirati na tome da takav Prijedlog ne prođe.

Podsjećamo, jučer je i Vijeće advokatskih komora Evrope (CCBE) uputilo Vladi Federacije BiH pismo podrške nacrtu Zakona o advokaturi FBiH koji je pripremila Advokatska komora FBiH.

U pismo se ističe da je ovaj nacrt „u skladu s kodeksom ponašanja za evropske advokate CCBE-a i CCBE-ovom poveljom o osnovnim načelima evropske pravne struke“.

Iz CCBE-a su podsjetili Vladu Federacije BiH da su pomenuti dokumenti u skladu sa načelima Vijeća Evrope, kao i Ujedinjenih nacija.

„CCBE želi istaći važnost postojanja snažne advokatske struke. Kako se navodi u nacrtu Zakona o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine pripremljenom od strane Advokatske komore FBiH, to zahtijeva snažnu pravnu osobu za njeno funkcioniranje koja naglašava poštivanje bitnih načela i standarda struke. Prema tome, CCBE vas poziva da osigurate potpunu saradnju Ministarstva pravde i Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine u pripremi nove pravne osnove za advokatsku profesiju“, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik CCBE-a Ranko Pelicarić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo