Osim toga, ove namirnice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzavaju varenje i regulišu apetit, što posljedično dovodi do manjeg unosa visokokalorične i nezdrave hrane kao što su slatkiši i grickalice.
Ono što karakteriše namirnice sa negativnim kalorijama je to da sadrže velike količine vode. To su uglavnom namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, a njihovom konzumacijom izbjegavamo nagli porast nivoa šećera u krvi – objašnjava nutricionistkinja dipl. inž. preh. teh. Sanja Ćosić za Miss7.
Stabilizacija šećera u krvi
Prema riječima nutricionistkinje Ćosić, upravo takve namirnice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzavaju varenje i kontrolišu apetit, što na kraju smanjuje unos visokokaloričnih namirnica i nepravilnu konzumaciju prekomjernih obroka. Međutim, da bi imali pozitivan efekat, trebalo bi da budu dio raznovrsne i uravnotežene ishrane, jer same po sebi ne mogu značajno da utiču na ukupnu potrošnju kalorija ili gubitak težine.
„Odlične su za grickanje kao užina i u trenucima gladi kada često posežemo za ‘praznim kalorijama’ bez ikakve nutritivne vrijednosti, poput slatkiša. Također doprinose zadovoljavanju dnevnih potreba organizma za voćem i povrćem, snabdijevaju organizam antioksidansima koji jačaju organizam i štite ga od raznih bolesti“, objašnjava Ćosić.
Da bi se lakše krenulo sa ishranom bogatom ovim namirnicama, najbolje je uvoditi postepene promene, savjetuje nutricionistkinja.
„Započnite dan dodavanjem povrća u glavne obroke i dodavanjem voća u grickalice, a smanjite prženu i masnu hranu. Pripremite što više kuhanih jela bogatih povrćem, sendviče obogatite zelenom salatom, krastavcima i paradajzom, smanjite udio majoneza ili kečapa ili još bolje, eliminišite ih u potpunosti.
Namirnice sa negativnim kalorijama
Celer
Odličan je izvor vitamina K i dijetalnih vlakana, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i snižavanju holesterola, a konzumirajte ga kao dodatak supama ili pečen kao prilog mesu.
Zelena salata
Bogata je vitaminima i mineralima, kao što su kalcijum, gvožđe, vitamin A, vlakna i antioksidansi. Zbog visokog sadržaja vlakana pomaže u regulisanju varenja i nezaobilazan je kao prilog. U 100 g zelene salate ima samo 14 kalorija.
Jabuka
Zbog bogatog mineralnog i vitaminskog sastava odlično utiče na imunitet, a najbolje je jesti svježu, dodatu u smuti sa šargarepom i malo svježe rendanog đumbira. Za desert pojedite narendanu jabuku sa cimetom, a kockice jabuke možete posuti sa malo meda i ovsenih pahuljica.
Brokoli
Izuzetno je dragocjen kao izvor vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma. Jedite ga kuhanog sa malo maslinovog ulja i bijelog luka kao prilog ili kao potaž.
Šargarepa
Odličan izvor karotenoida koji pomažu u zaštiti od bolesti cirkulatornog sistema, regulišu šećer u krvi i poboljšavaju vid. Primjeri pripreme: salata od rendane šargarepe, šargarepe isječene na štapiće i zapečene u rerni na malo maslinovog ulja (pomfrit od šargarepe) kao užina ili prilog za ručak ili večeru.
Karfiol
Gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i sadrži fitonutrijente koji podstiču imunitet i štite tijelo od slobodnih radikala. Odličan je kuhan sa malo maslinovog ulja i bijelog luka, pa pomiješan sa malo kuhanog krompira, kao prilog mesu.
Pomorandža
Energično voće koje jača imunitet. Bogate su vitaminom C i dijetalnim vlaknima. Dobar su izvor folne kiseline i vitamina B. Možete ih koristiti za pravljenje svježe cijeđenih sokova ili smutija, koji mogu biti zdrava užina. U 100 g pomorandže ima 47 kalorija.
Grejpfrut
Bogat je vitaminom C, a 100 g grejpfruta ima 42 kalorije. Pomaže u regulisanju težine, jer snižava nivo insulina u krvi, ima visok udio vode i nizak udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti. Od njega pravite svježe sokove ili smutije u kombinaciji sa narandžama i šargarepom, savjetuje Ćosić, a prenosi Danas.rs.
Paradajz
Povećava izlučivanje vode, dobro utiče na srce i protok krvi, reguliše varenje i snižava krvni pritisak. Bogat je pektinama i raznim organskim kiselinama koji podstiču varenje, aktiviraju procese varenja i spriječavaju negativno dejstvo bakterija. Jedite ga svježe isječenog i začinjenog maslinovim uljem i sirćetom.
Krastavci
Veliki udio vode ih čini odličnim diuretikom, pomaže u uklanjanju nakupljenih toksina i stimuliše rad bubrega i žuči. Svježe narezani krastavci su odlična užina između obroka. Za doručak, ručak ili večeru možete ih poslužiti kao salatu sa svježim sirom i začinima po želji.
(Vijesti.ba)