26.03.2025 / 07:46 Ljepota i Zdravlje - Idealne su za mršavljenje

Ovo su najbolje namirnice sa negativnim kalorijama

Ovo su najbolje namirnice sa negativnim kalorijama
Foto: Ilustracija
Kada kažemo namirnice sa negativnim kalorijama, to ne znači da one uopšte nemaju kalorije, već da tijelo troši više energije na njihovo varenje nego što nam one obezbjeđuju.

Osim toga, ove namirnice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzavaju varenje i regulišu apetit, što posljedično dovodi do manjeg unosa visokokalorične i nezdrave hrane kao što su slatkiši i grickalice.

Ono što karakteriše namirnice sa negativnim kalorijama je to da sadrže velike količine vode. To su uglavnom namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, a njihovom konzumacijom izbjegavamo nagli porast nivoa šećera u krvi – objašnjava nutricionistkinja dipl. inž. preh. teh. Sanja Ćosić za Miss7.

Stabilizacija šećera u krvi

Prema riječima nutricionistkinje Ćosić, upravo takve namirnice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzavaju varenje i kontrolišu apetit, što na kraju smanjuje unos visokokaloričnih namirnica i nepravilnu konzumaciju prekomjernih obroka. Međutim, da bi imali pozitivan efekat, trebalo bi da budu dio raznovrsne i uravnotežene ishrane, jer same po sebi ne mogu značajno da utiču na ukupnu potrošnju kalorija ili gubitak težine.

„Odlične su za grickanje kao užina i u trenucima gladi kada često posežemo za ‘praznim kalorijama’ bez ikakve nutritivne vrijednosti, poput slatkiša. Također doprinose zadovoljavanju dnevnih potreba organizma za voćem i povrćem, snabdijevaju organizam antioksidansima koji jačaju organizam i štite ga od raznih bolesti“, objašnjava Ćosić.

Da bi se lakše krenulo sa ishranom bogatom ovim namirnicama, najbolje je uvoditi postepene promene, savjetuje nutricionistkinja.

„Započnite dan dodavanjem povrća u glavne obroke i dodavanjem voća u grickalice, a smanjite prženu i masnu hranu. Pripremite što više kuhanih jela bogatih povrćem, sendviče obogatite zelenom salatom, krastavcima i paradajzom, smanjite udio majoneza ili kečapa ili još bolje, eliminišite ih u potpunosti.

Namirnice sa negativnim kalorijama

Celer

Odličan je izvor vitamina K i dijetalnih vlakana, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i snižavanju holesterola, a konzumirajte ga kao dodatak supama ili pečen kao prilog mesu.

Zelena salata

Bogata je vitaminima i mineralima, kao što su kalcijum, gvožđe, vitamin A, vlakna i antioksidansi. Zbog visokog sadržaja vlakana pomaže u regulisanju varenja i nezaobilazan je kao prilog. U 100 g zelene salate ima samo 14 kalorija.

Jabuka

Zbog bogatog mineralnog i vitaminskog sastava odlično utiče na imunitet, a najbolje je jesti svježu, dodatu u smuti sa šargarepom i malo svježe rendanog đumbira. Za desert pojedite narendanu jabuku sa cimetom, a kockice jabuke možete posuti sa malo meda i ovsenih pahuljica.

Brokoli

Izuzetno je dragocjen kao izvor vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma. Jedite ga kuhanog sa malo maslinovog ulja i bijelog luka kao prilog ili kao potaž.

Šargarepa

Odličan izvor karotenoida koji pomažu u zaštiti od bolesti cirkulatornog sistema, regulišu šećer u krvi i poboljšavaju vid. Primjeri pripreme: salata od rendane šargarepe, šargarepe isječene na štapiće i zapečene u rerni na malo maslinovog ulja (pomfrit od šargarepe) kao užina ili prilog za ručak ili večeru.

Karfiol

Gotovo je bez masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i sadrži fitonutrijente koji podstiču imunitet i štite tijelo od slobodnih radikala. Odličan je kuhan sa malo maslinovog ulja i bijelog luka, pa pomiješan sa malo kuhanog krompira, kao prilog mesu.

Pomorandža

Energično voće koje jača imunitet. Bogate su vitaminom C i dijetalnim vlaknima. Dobar su izvor folne kiseline i vitamina B. Možete ih koristiti za pravljenje svježe cijeđenih sokova ili smutija, koji mogu biti zdrava užina. U 100 g pomorandže ima 47 kalorija.

Grejpfrut

Bogat je vitaminom C, a 100 g grejpfruta ima 42 kalorije. Pomaže u regulisanju težine, jer snižava nivo insulina u krvi, ima visok udio vode i nizak udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti. Od njega pravite svježe sokove ili smutije u kombinaciji sa narandžama i šargarepom, savjetuje Ćosić, a prenosi Danas.rs.

Paradajz

Povećava izlučivanje vode, dobro utiče na srce i protok krvi, reguliše varenje i snižava krvni pritisak. Bogat je pektinama i raznim organskim kiselinama koji podstiču varenje, aktiviraju procese varenja i spriječavaju negativno dejstvo bakterija. Jedite ga svježe isječenog i začinjenog maslinovim uljem i sirćetom.

Krastavci

Veliki udio vode ih čini odličnim diuretikom, pomaže u uklanjanju nakupljenih toksina i stimuliše rad bubrega i žuči. Svježe narezani krastavci su odlična užina između obroka. Za doručak, ručak ili večeru možete ih poslužiti kao salatu sa svježim sirom i začinima po želji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo