01.04.2025 / 11:32 Ljepota i Zdravlje - Zdrava hrana

Namirnica koju svaki pušač treba da jede

Namirnica koju svaki pušač treba da jede
Foto: Ilustracija
Paradajz je pun vitamina i minerala ključnih za zdravlje nerava i normalnu cirkulaciju.

Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promijeni.

Također je korisno znati da se kuhanjem paradajza povećava nivo likopena, koji je veoma zdrav, u poređenju sa sirovim paradajzom.

Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza također će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.

Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duhhana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.

Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.

Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.

Evropljani paradajz smatraju voćem. Dakle, iako se tradicionalno svrstava u povrće, paradjz je voće. Greška u vezi s paradajzom u svijesti ostaje zato što se paradajz uzgaja se kao i većina povrća i koristi se u kulinarstvu kao povrće, prenosi b92.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo