Gastroenterologinja dr. Rabia de Latour ističe da su upravo suhe šljive jedan od najpoznatijih prirodnih načina za poticanje probave.
Evo zašto su toliko učinkovite.
Bogate su vlaknima
Samo četiri do šest suhih šljiva osiguravaju oko 11 posto dnevne potrebe za vlaknima - i to uglavnom netopivim vlaknima koja pomažu u formiranju stolice i potiču redovnu probavu. Ta vlakna ne upijaju vodu, već je privlače prema debelom crijevu, što pomaže omekšati stolicu i olakšava njezino izbacivanje, piše EatingWell. Studija iz 2019. potvrdila je da konzumacija pola čašice suhih šljiva dnevno, uz dovoljnu količinu vode, značajno povećava učestalost i količinu stolice.
Sadrže sorbitol
Sorbitol je prirodni šećerni alkohol koji se nalazi u šljivama, breskvama i kruškama, a poznat je po svom blago laksativnom učinku. Djeluje tako da zadržava vodu u crijevima, sprječava isušivanje stolice i olakšava prolazak, ističe dr. de Latour, prenosi Index.hr.
Izvor su polifenola
Polifenoli su antioksidansi koji podržavaju zdravu crijevnu floru - potiču rast "dobrih" bakterija, a smanjuju broj onih štetnih. Suhe šljive imaju više polifenolnih spojeva od većine drugog voća, što dodatno pridonosi njihovoj učinkovitosti u borbi protiv zatvora.
Još nekoliko korisnih savjeta za lakšu probavu