Prof. dr. Azra Husić, specijalistom interne medicine i subspecijalistom gastroenterohepatologije, se u razgovoru za Vijesti.ba, osvrnula se na široko rasprostranjene mitove vezane za ishranu i zdravlje jetre, s posebnim osvrtom na vjerovanje da je sirutka ljekovita za jetru.
„To je pitanje oko kojeg se gotovo uvijek razilazim sa svojim pacijentima. Recimo da nećete ništa posebno napraviti sa sirutkom, ali vam ni neće naškoditi. Istina je da ne postoji univerzalna dijeta za bolesti jetre. Mnogo je važnije izbjegavati ono što dokazano šteti jetri – prije svega alkohol, zatim gazirana pića, masnu, začinjenu i prženu hranu“, ističe prof. dr. Husić.
Preporučuje se mediteranski tip ishrane, iako ga, kako navodi, nije jednostavno primijeniti u svakodnevici.
„Najlakše je reći: budite na mediteranskoj dijeti. Znate kako kažu – Dalmatinci su uvijek polugladni. Kad bismo mi mogli tako, bilo bi nam lakše. Maslinovo ulje, kuhanje na pari, riba – sve to ne liči previše na naše bosanske obroke, ali kada bismo barem dvaput sedmično uveli takav način prehrane, već bismo mnogo učinili za zdravlje jetre.
Prof. dr. Husić istakla je važnost pravilne funkcije probavnog sistema, koji ima centralnu ulogu u očuvanju cjelokupnog zdravlja organizma.
„Sve što unesemo u organizam mora biti adekvatno obrađeno u gornjim dijelovima probavnog trakta, kako bi se u donjim dijelovima hranjive supstance apsorbirale i rasporedile tamo gdje su potrebne. Ako nemamo zdravu probavu, to ne utiče samo na kvalitet života, već i na ukupnu funkcionalnost organizma. Takav organizam nema dobru imunološku odbranu."
Naglašava da je zdrava probavna cijev temelj jakog imuniteta: „Hiljadu je razloga zbog kojih je važno da naša probavna cijev bude u punom kapacitetu – morfološki, strukturno i funkcionalno.“
(Vijesti.ba)