Visoki krvni pritisak ne znači da se morate zauvijek odreći određenih namirnica — naprotiv, neke vam čak mogu pomoći u njegovom snižavanju.
Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, vrlo je čest, posebno među starijom populacijom. No iako je učestao, to ne umanjuje ozbiljnost ovog stanja. Hipertenzija može dovesti do opasnih zdravstvenih posljedica poput srčanog ili moždanog udara. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da često nema nikakvih jasnih simptoma — pa mnogi ni ne znaju da ga imaju.
Postoji niz faktora koji povećavaju rizik od razvoja hipertenzije, a među najvažnijima su prekomjerna tjelesna težina i loša prehrana. Stručnjaci upozoravaju na jednu grupu namirnica koju bi trebalo ograničiti kako bi se smanjio rizik od visokog pritsika — ultraprerađenu hranu.
Ako želite sniziti krvni pritisak, važno je da se fokusirate na uravnoteženu prehranu s malo soli. Sir možda nije prva namirnica koja vam padne na pamet kad razmišljate o zdravoj prehrani, posebno jer mnoge vrste sira sadrže značajne količine soli — naprimjer, porcija cheddar sira može sadržavati više soli nego vrećica čipsa, upozorava British Heart Foundation.
Unatoč tome, sir može imati i korisne učinke na zdravlje. Proizvodi se fermentacijom, što je dobro za zdravlje crijeva i mikrobiom, a također je bogat izvor važnih nutrijenata poput kalcija, masti, proteina i vitamina.
Zanimljivo je da odabir prave vrste sira može čak pomoći u regulaciji krvnog pritiska, piše Eating Well. Djelomično je to zbog studije koja je pokazala da povećani unos kalcija može "blago sniziti i sistolički i dijastolički pritisak". Naučnici su zaključili kako to "ukazuje na moguću ulogu kalcija u prevenciji hipertenzije" te da i "male promjene u pritisku mogu imati značajne zdravstvene koristi u smislu smanjenja rizika od bolesti krvnih žila".
Još jedna studija potvrdila je te rezultate, polazeći od hipoteze da "konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od hipertenzije". Zaključak istraživanja bio je da je "konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda povezana s nižim krvnim pritiskom", a ulogu u tome imaju upravo nutrijenti poput fosfora i kalcija.
Naravno, ako imate visoki pritisak ili sumnjate da ga možda imate, uvijek se prvo posavjetujte s ljekarom. No ako pazite na prehranu, ovi sirevi koje preporučuju nutricionisti mogli bi vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska:
Švicarski sir (Swiss Cheese)
“Švicarski sir ima najmanje natrija — samo 54 miligrama po porciji od 28 grama”, rekla je dijetetičarka Lauren Trahan za Eating Well. “Manje je procesuiran, pa prirodno sadrži manje soli.” Uz to, bogat je kalcijem — sadrži čak 252 mg po porciji.
Mozzarella
Svježa mozzarella sadrži oko 85 mg natrija po porciji od 28 grama, što je relativno niska količina u poređenju s drugim sirevima.
Kozji sir
Kozji sir je još jedan dobar izbor. Dijetetičarka Susie Polgreen za Eating Well kaže kako ova vrsta sira sadrži oko 118 mg natrija i 85 mg kalcija po porciji.
Ricotta
Ricotta je blaža i po ukusu i po sadržaju soli — pola šolje ricotte sadrži 135 mg natrija i čak 289 mg kalcija, što je čini odličnim dodatkom jelima ako želite podržati zdravlje srca i krvnih žila.
(Vijesti.ba)