27.03.2025 / 20:15 Ljepota i Zdravlje - Zdravstvene prednosti

Bijeli luk može spriječiti prehladu i prije nego počne: Ključan jedan korak

Bijeli luk može spriječiti prehladu i prije nego počne: Ključan jedan korak
Foto: Shutterstock
Bijeli luk se stoljećima koristi i kao hrana i kao lijek, a njegova konzumacija donosi brojne zdravstvene prednosti.

Bijeli luk sadrži jedinjenje zvano aliin. Kada se zgnječi ili sažvače, ono se pretvara u alicin – glavnu aktivnu komponentu bijelog luka. Zato je preporučljivo da ga prije konzumacije zdrobite, nasjeckate ili dobro sažvačete kako biste maksimalno iskoristili njegove korisne sastojke, piše Healthline.com.

Međutim, alicin je nestabilan i brzo prelazi u druga sumporna jedinjenja, koja su zaslužna za ljekovita svojstva bijelog luka.

Bijeli luk kao prevencija prehlade i gripe

Istraživanja pokazuju da bijeli luk može smanjiti rizik od obolijevanja, skratiti trajanje bolesti i ublažiti simptome.

Jedna studija provedena na 146 zdravih dobrovoljaca pokazala je da su oni koji su uzimali suplemente bijelog luka tokom tri mjeseca imali 63% manji rizik od prehlade. Ipak, nije zabilježena značajna razlika u vremenu oporavka.

Drugo istraživanje otkrilo je da su osobe koje su konzumirale 2,56 grama ekstrakta starog bijelog luka dnevno tokom sezone prehlade i gripe imale kraće prehlade i manje izražene simptome u odnosu na placebo grupu.

Ako često patite od prehlade ili gripe, konzumacija bijelog luka mogla bi pomoći u smanjenju simptoma ili prevenciji bolesti. Ipak, pregled dostupnih istraživanja pokazao je da su mnoge studije o učinku bijelog luka na prehladu niske kvalitete.

Nije sasvim jasno treba li bijeli luk uzimati kontinuirano ili je efikasan i kao kratkotrajna terapija kod prvih simptoma bolesti.

Način pripreme utiče na ljekovita svojstva bijelog luka

Enzim alinaza, koji pretvara aliin u alicin, djeluje samo u određenim uvjetima i može biti deaktiviran toplinom.

Jedna starija studija pokazala je da zagrijavanje bijelog luka u mikrovalnoj pećnici na samo 60 sekundi ili pečenje u rerni tokom 45 minuta može deaktivirati ovaj enzim.

Međutim, ako zgnječeni bijeli luk ostavite da odstoji 10 minuta prije kuhanja, može zadržati svoja ljekovita svojstva.

Naučnici također ističu da se gubitak zdravstvenih prednosti kuhanjem može nadoknaditi povećanjem količine bijelog luka u prehrani.

Kako maksimalno iskoristiti zdravstvene prednosti bijelog luka:

- Zgnječite ili nasjeckajte bijeli luk prije konzumacije.

- Ostavite ga da odstoji 10 minuta prije kuhanja.

- Pojedite više od jednog češnja bijelog luka po obroku ako možete.

- Dodaci prehrani na bazi bijelog luka

Uzimanje suplemenata bijelog luka može biti jednostavan način za povećanje unosa, ali treba biti oprezan jer ne postoje strogi regulacijski standardi za ove proizvode.

Prah od bijelog luka

Dobiva se od sjeckanog i osušenog bijelog luka. Ne sadrži alicin, ali ga može proizvesti. Prerađuje se na niskim temperaturama i pakira u kapsule radi zaštite od želučane kiseline.

Ekstrakt starog bijelog luka

Dobiva se tako što se svježi bijeli luk sjecka i čuva u etanolu (15–20%) više od 1,5 godina. Ne sadrži alicin, ali zadržava ljekovita svojstva bijelog luka. Mnoge studije koje su dokazale koristi protiv prehlade i gripe koristile su upravo ovaj ekstrakt.

Ulje bijelog luka

Dobiva se parnom destilacijom i obično se konzumira u obliku kapsula. Važno je napomenuti da domaće ulje bijelog luka može predstavljati rizik od botulizma ako se ne konzervira pravilno.

Doziranje i moguća toksičnost

Ne postoji precizno utvrđena efikasna doza bijelog luka. Neka istraživanja koristila su 100 mg zgnječenog sirovog bijelog luka po kilogramu tjelesne mase, dva puta dnevno, što odgovara unosu tri do četiri češnja dnevno.

Suplementi ekstrakta starog bijelog luka koriste različite doze u rasponu od 240 mg do 2.560 mg dnevno.

Pretjeran unos suplemenata bijelog luka može biti toksičan, stoga ne treba prelaziti preporučene doze.

Ostali savjeti za jačanje imuniteta

Konzumirajte probiotike – poboljšavaju zdravlje crijeva i smanjuju rizik od infekcija.

Jedite izbalansiranu prehranu – unos svih važnih nutrijenata ključan je za jak imunitet.

Izbjegavajte pušenje – cigarete slabe imunitet i povećavaju rizik od infekcija.

Smanjite unos alkohola – može oslabiti imunološki sistem.

Uzimajte cink – suplementi cinka mogu pomoći u skraćivanju trajanja prehlade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo