Maslinovo ulje može vrlo brzo postati užeglo ako se ne drži na pravom mjestu.
Stručnjaci upozoravaju da izloženost toplini, poput one iz blizine šporeta, može ubrzati ovaj proces.
Zbog toga je važno maslinovo ulje čuvati na hladnom i suhom mjestu, kao što je kuhinjski ormarić, kako bi trajalo što duže. Također, svjetlost može negativno utjecati na kvalitetu ulja, pa je preporučljivo izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama.
Kada birate maslinovo ulje, najbolje je da se odlučite za tamnu staklenu bocu. Ovakva pakovanja štite ulje od svjetlosti i pomažu u njegovom očuvanju, dok plastične boce nisu tako efikasne.
Maslinovo ulje je poznato po svojim zdravstvenim prednostima. Sadrži mononezasićene masne kiseline koje pomažu u povećanju "dobrog" holesterola (HDL) i smanjenju "lošeg" holesterola (LDL). Od svih biljnih ulja, maslinovo je najbogatije ovim zdravim mastima.
(Vijesti.ba)