Jogurt je izuzetno hranljiva namirnica.
Ukusan je i dovoljno svestran da možete da ga jedete samostalno, u činiji sa granolom, uz omiljeno voće ili da ga koristite kao osnovu za pripremu ukusnog sosa i preliva za salate.
Pun je hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma i probiotika, što ga čini izuzetno zdravim dodatkom svakodnevnoj ishrani.
Zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti, jogurt se odavno povezuje s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući jačanje kostiju, poboljšanje zdravlja probavnog sistema i održavanje tjelesne težine.
Prema riječima nutricionistkinje Bruk Glejzer, redovna konzumacija jogurta pokazala se korisnom za poboljšanje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, smanjenje rizika od dijabetesa i jačanje imunološke funkcije.
Koji tip jogurta je najzdraviji?
Važno je odabrati najkvalitetnije vrste koje odgovaraju vašim ciljevima u vezi sa ishranom i zdravljem. Opšte pravilo pri izboru najzdravijeg jogurta jeste da treba imati viši sadržaj proteina i niži sadržaj dodatih šećera.
Proteini pomažu u održavanju sitosti, poboljšavaju mišićnu masu i doprinose regulaciji tjelesne težine, dok smanjenje unosa dodatih šećera može smanjiti želju za slatkim, pomoći u prevenciji upala, smanjiti rizik od srčanih bolesti i spriječiti prekomjerno gojenje.
Koje su moguće prednosti konzumiranja jogurta?
Jogurt, posebno grčki jogurt ili islandski skir, može biti odličan izvor proteina uz niske nivoe šećera i masti. Pošto proteini pomažu u održavanju sitosti smanjenjem hormona gladi i suzbijanjem želje za hranom, hrana bogata proteinima, poput jogurta, može biti odličan doručak kojem možete dodati voće, granolu ili orašaste plodove, ali i užina koja će vam pomoći da ostanete siti do večere.
Regulacija krvnog pritiska
Prema nutricionistkinji Lizi Jang, istraživanja pokazuju da je jogurt koristan za zdravlje srca i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Journal of Hypertension otkrila je da veća konzumacija mliječnih proizvoda, posebno jogurta, smanjuje broj slučajeva povišenog krvnog pritiska kod odraslih osoba.
Konkretno, pokazalo se da kombinacija povećanog unosa jogurta i pridržavanja DASH dijete smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za čak 30 procenata.
Može smanjiti nivo lošeg holesterola
Pored toga što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, jogurt može doprinijeti zdravlju srca regulacijom nivoa holesterola. Studija objavljena u časopisu Journal of Dairy Science proučavala je efekat probiotskog jogurta kod osoba s dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija ovog jogurta može smanjiti nivo LDL-a, odnosno lošeg holesterola, kao i ukupnog holesterola.
Unos kalcijuma
Pored proteina, jogurt obezbeđuje i kalcijum, koji je ključan za rad mišića, nervnog sistema, krvnih sudova i kostiju. Ako ne unosite dovoljno kalcijuma kroz ishranu, tijelo će početi da ga izvlači iz kostiju, što može oslabiti njihovu strukturu. Zato je važno redovno konzumirati izvore prehrambenog kalcijuma, a mliječni jogurt jedan je od najbogatijih izvora ovog minerala, prenosi B92.
Poboljšanje varenja
Jogurt sadrži korisne bakterije, probiotike, koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Međutim, nisu svi jogurti podjednako bogati probioticima. Nutricionistkinja Lindzi Kejn preporučuje odabir jogurta koji na pakovanju imaju oznaku "žive i aktivne kulture", jer proces pasterizacije može uništiti probiotske bakterije.
Jačanje imuniteta
Probiotici u jogurtu pomažu imunološkom sistemu jer regulišu šta prolazi kroz crevni zid u krvotok. Glejzer objašnjava da "naš mikrobiom djeluje kao čuvar koji odlučuje koje supstance mogu ući u tijelo, a koje treba zaustaviti, čime pomaže imunološkoj funkciji".
Može usporiti proces starenja
Jogurt sadrži hranljive materije poput kalcijuma, proteina, magnezijuma i probiotika, koje mogu pomoći u spriječavanju problema povezanih sa starenjem, poput gubitka gustine kostiju i smanjenja mišićne mase, piše Eat This, Not That.
(Vijesti.ba)