Kuhani špinat i pire od krompira s pečenim jajetom popularno je kombinacije iz djetinjstva koju nije dobro podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.
Mnogi zaposleni postali su ljubitelji meal prepa – jedan dan u sedmici odvoje za pripremu veće količine hrane, koju potom podijele na porcije, stave u hladnjak za ostatak sedmice i podgriju kada su gladni.
Meal prep uistinu štedi vrijeme (i novac), ali nisu baš sva jela idealna za podgrijavanje.
Jaja na kajganu
Jeste li ikada pokušali podgrijati jaje na kajganu u mikrovalnoj? Jaja tokom ovog procesa dobivaju gumastu teksturu koja je izrazito neugodna za konzumaciju. Nemojte to činiti. Da biste ispekli jaja na ovaj način ionako vam je potrebno svega nekoliko minuta. Radije potrošite to vrijeme za pripremu svježe hrane u kojoj ćete istinski uživati.
Kuhani špinat
Kuhani špinat i pire od krumpira popularno je kombinacije iz djetinjstva: kada vas "uhvati" nostalgija, skuhajte ga svježeg i u količinama koje ćete odmah pojesti.
Stručnjaci ne preporučuju podgrijavanje špinata jer sadrži visoke koncentracije nitrata koja se ponovnim zagrijavanjem mogu pretvoriti u nitrozamine, a što su kancerogeni spojevi. Isto pravilo vrijedi i za podgrijavanje mrkve, celera, cvekle i repe.
Pečeni i kuhani krompir
Ne preporučuje se ni podgrijavanja termički obrađenog krompira, a pogotovo ako ste ga duže vrijeme držali na sobnoj temperaturi prije nego što ste ga pohranili u frižideru. U njemu se mogu stvoriti bakterije koje će naškoditi vašoj probavi.
(Vijesti.ba)