Crni luk je jedna od glavnih namirnica koje dodajemo slanim jelima. Međutim, ako je u ovom stanju nikako ga ne smijete jesti.
Crni luk može dugo da stoji i vrlo je izdržljiva biljka. Najbolje je čuvati ga na suhom i osvijetljenom mjestu.
Često proklija, ali to nije štetno. Dio je prirodnog ciklusa biljke, a prisutno je još kod krompira i bijelog luka. Klijanje se pojavljuje kada se stvore uslovi za rast i ne mora biti u vezi sa sađenjem u zemlji.
Crni luk treba izbjeći kada je mekan. To je pokazatelj da je truo i, ako se konzumira, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Budite pažljivi pri odabiru jer ponekad ni prodavci ne primjete ovaj simptom.
Bitno je naglasiti da iako se često smatra zdravim dodatkom ishrani, za određene osobe može izazvati probleme, naročito ako pate od specifičnih medicinskih stanja, piše B92.
Ako imate neko od sljedećih stanja, možda biste trebali razmisliti o smanjenju unosa crnog luka ili njegovom potpunom izbjegavanju.
Problemi sa varenjem
Crni luk sadrži visok nivo vlakana i fruktana, koji mogu biti teški za varenje, posebno za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili drugim poremećajima.
Fruktani mogu izazvati nadimanje, gasove i bolove u stomaku kod osoba koje su osjetljive na njih. Ako primjetite da vam crni luk uzrokuje nelagodnost, preporučuje se da smanjite njegovu konzumaciju ili ga potpuno izbjegnete.
Alergije i preosjetljivost
Kod nekih ljudi, crni luk može izazvati alergijske reakcije ili preosjetljivost. Simptomi mogu uključivati osip, svrbež, oticanje ili otežano disanje.
Ako sumnjate na alergiju na crni luk, važno je da se posavjetujete sa ljekarom i izbjegavate ovu namirnicu kako biste spriječili ozbiljne reakcije.
Gorušica i refluks
Crni luk može pogoršati simptome gorušice i gastroezofagealnog refluksnog poremećaja. Ako osjećate pečenje u grudima ili imate problem sa kiselinom koja se vraća iz želuca u jednjak, možda će vam pomoći da izbjegnete crni luk, kako biste smanjili ove neprijatne simptome.
Problemi sa bubrezima
Crni luk sadrži kalijum, koji može biti problematičan za osobe sa bubrežnim poremećajima. Kada bubrezi ne funkcionišu pravilno, može biti teško izbaciti višak kalijuma iz organizma, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Ako imate problema sa bubrezima, posavjetujte se sa vašim ljekarom o količini crnog luka koju možete bezbjedno konzumirati.
(Vijesti.ba)