06.03.2025 / 10:13 Ljepota i Zdravlje - Riječ struke

Ovo je žitarica koja snižava holesterol

Ovo je žitarica koja snižava holesterol
Foto: Shutterstock

Naučni istraživač i stručnjak za utjecaj prehrane na zdravlje dr. William Li nedavno je na svom YouTube kanalu poseban video posvetio temi snižavanja holesterola.

Poznato je da je visok nivo holesterola jedan od najvećih čimbenika rizika za srčane bolesti, stoga ovaj problem ne treba zanemariti. Iako postoje lijekovi koji mogu pomoći u snižavanju holesterola, svakako je bolje pravovremeno koristiti druge prirodne metode, a pravilno odabrane namirnice u prehrani pokazale su se kao vrlo moćan saveznik protiv loših masnoća u krvi.

Dr. Lee istaknuo je vrijednost ječma u borbi protiv povišenog holesterola jer je to namirnica koja sadrži beta glukan – vrstu topivih vlakana, koja se također nalaze u zobenim pahuljicama.

Kako beta glukan pomaže u snižavanju holesterola? Ta topiva vlakna u dodiru s vodom u našim crijevima stvaraju želatinasti gel koji ima svojstvo zadržavanja holesterola i na taj način sprječava njegovu apsorpciju u krvotok.

Dr. Lee kaže i da ječmena vlakna povoljno utječu na zdravlje naše mikroflore u debelom crijevu (mikrobiom), što pak povoljno utječe na smirivanje upalnih procesa u tijelu, kao i na dobar metabolizam. Sve su to, kaže, stvari koje pozitivno utječu na zdravlje srca.

Kad je riječ o naučnim dokazima o učinkovitosti ječma u snižavanju holesterola, naveo je primjer istraživanja iz Japana, gdje su 44 pretila muškarca (gdje su ih našli u Japanu?!) 12 sedmica svaki dan dobivala obrok ili riže ili ječma.

Grupa koja je jela ječam doživjela je prosječni pad holesterola od 5 posto tokom studije, dok druga grupa koja je jela rižu nije primijetila promjene u nivou holesterola.

I ovo su rezultati bez upotrebe lijekova – samo ječam za 3 mjeseca.

Dobra stvar kod ječma je što je jeftina žitarica, s raznolikom upotrebom. Jedina mu je 'mana' što se kuha malo duže - 40-45 minuta, pa ako ste u stisci s vremenom, skuhajte je dan ranije ako je mislite dodati u jelo. Možete ga dodati u jutarnju kašu, salate, juhe i razna variva.

Govoreći o ječmu kao borcu protiv holesterola, dr. Lee je predložio kombinaciju ječma i gljiva u hranjivoj juhi te nam tako dao ideju za današnji prijedlog recepata koji koristi ovu divnu žitaricu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo