Ali, na popisu orašastih plodova jedne slasne hsrkavice plijene posebnu pažnju. Pistacije!
Konzumacija pistacija smanjuje nivo holesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.
Ovaj orašasti plod odličan je izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala. Bogat je kalcijem i željezom, što znači da je dobar za zdravlje kostiju i zuba, a isto tako pomaže osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Također, sadrži puno kalija što pogoduje osobama koje imaju povišeni pritisak.
Prednost ovog ploda je i ta što je dostupan u trgovinama tijekom cijele godine, a dobra je vijest da osim što ih možemo pronaći slane i u ljusci, možemo naći i one bez ljuske.
Pistacije smanjuju osjećaj gladi jer kontroliraju hormone koji stimuliraju glad te tako mogu poboljšati dugoročno kontroliranje nivoa šećera u krvi.
Nezasićene masnoće iz pistacija dokazano pomažu u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i povećavaju dobar (HDL) koji štiti srce.
(Vijesti.ba)