28.10.2024 / 21:39 Svijet - Sporna odluka

Izrael usvojio zakon koji teško ograničava rad UN-a

Izrael usvojio zakon koji teško ograničava rad UN-a
Foto: Unsplash

Izraelski zastupnici danas su usvojili zakon koji bi mogao ugroziti rad glavne agencije UN-a koja pruža pomoć ljudima u Gazi zabranjujući joj rad na izraelskom tlu.

Prijedlog zakona zabranjuje agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, ili UNRWA, obavljanje "bilo kakve aktivnosti" ili pružanje bilo kakve usluge unutar Izraela.

Zakon, koji ne bi odmah stupio na snagu, riskira urušavanje ionako krhkog procesa raspodjele pomoći u trenutku kada se humanitarna kriza u Gazi pogoršava, a Izrael je pod pojačanim američkim pritiskom da poveća pomoć.

Glasanje je prošlo s 92 naprema 10 i uslijedilo je nakon žestoke rasprave između pristalica zakona i njegovih protivnika, uglavnom članova arapskih parlamentarnih stranaka.

O drugom prijedlogu zakona o prekidu diplomatskih odnosa s UNRWA također se glasalo u ponedjeljak.

Uzeti zajedno, ti prijedlozi signalizirali bi novi pad u odnosima između Izraela i UNRWA, koju Izrael optužuje za održavanje bliskih veza s borcima Hamasa. Promjene bi također bile ozbiljan udarac agenciji i Palestincima u Gazi koji su postali ovisni o njenoj pomoći tokom više od godinu dana razornog rata, prenosi AP.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo