28.10.2024 / 20:26 Svijet - Želi bolje odnose

Netanyahu želi mirovne sporazume s još arapskih zemalja

Netanyahu želi mirovne sporazume s još arapskih zemalja
Foto: Arhiv

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas kako se nada postizanju mirovnih sporazuma s još arapskih zemalja nakon završetka rata protiv iranskih saveznika Hamasa i Hezbollaha.

- Dan nakon što Hamas više ne bude kontrolirao Gazu i Hezbollah više ne sjedi na našoj sjevernoj granici, ovih dana radimo na planovima za stabilizaciju ta dva fronta. Dan poslije uključuje, međutim, nešto drugo od najvećeg značaja - izjavio je Netanyahu u govoru u parlamentu.

- Želim nastaviti proces koji sam vodio prije nekoliko godina od potpisivanja istorijskog Abrahamovog sporazuma i postići mir s još arapskih zemalja - kazao je.

Izrael je, prema sporazumima iz 2020. uz američko posredovanje, normalizirao odnose s četiri arapske zemlje - Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom.

Otada je Izrael, uz američku podršku, nastojao uključiti i druge zemlje, a posebno Saudijsku Arabiju. Rijad tvrdi da neće priznati Izrael bez stvaranja palestinske države.

- Te zemlje, i druge zemlje, jasno vide udarce koje zadajemo onima koji nas napadaju, iransku osovinu zla. One teže, kao i mi, stabilnom, sigurnom i prosperitetnom Bliskom istoku - izjavio je izraelski čelnik, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo