28.10.2024 / 22:15 Svijet - Postignut dogovor

Norveška kupuje američke rakete zbog straha od Rusije

Norveška kupuje američke rakete zbog straha od Rusije
Foto: X

Norveška je postigla dogovor s vlastima Sjedinjenih Američkih Država o kupovini raketa protivzračne odbrane (PZO) AIM-120C-8 AMRAAM za više od četiri milijarde norveških kruna, odnosno 362,91 milion američkih dolara, saopćila je u ponedjeljak Norveška vojska, prenosi agencija Reuters.

“S više projektila i novijim projektilima, norveške oružane snage imat će bolju sposobnost zaštite Norveške od zračnih napada”, rekao je ministar odbrane te skandinavske države Bjoern Arild Gram u izjavi koju prenosi Norveška agencija za odbrambeni materijal.

Projektili su prvenstveno namijenjeni norveškom zemaljskom sistemu protivzračne odbrane, ali mogu biti uključeni i u inventar naoružanja borbenih aviona F-35A, saopćila je agencija.

Dogovorena nabavka projektila je jedna od najvećih pojedinačnih nabavki oružja ikad napravljenih za norveške oružane snage, navodi Norveška agencija za odbrambeni materijal.

Norveška, koja je članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i graniči s Rusijom na sjeveru Evrope, obećala je povećati troškove odbrane nakon sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu.

Krajem prošlog mjeseca, ministrica pravde te države Emilie Enger Mehl je kazala kako bi Norveška mogla postaviti ogradu duž dijela ili cijele granice od 198 kilometara koju dijeli s Rusijom, što je potez inspirisan sličnim projektom u susjednoj Finskoj, piše AP, prenosi Beta.

“Pogranična ograda je veoma interesantna, ne samo zato što može djelovati kao sredstvo odvraćanja, već i zato što sadrži senzore i tehnologiju koji vam omogućavaju da otkrijete kreću li se ljudi blizu granice”, rekla je Mehl u intervjuu za norveški javni emiter NRK.

Ona je rekla da Vlada Norveške trenutno razmatra “nekoliko mjera” za jačanje sigurnosti na granici s Rusijom na sjeveru Arktika, kao što su ograđivanje, povećanje broja graničnog osoblja ili pojačavanje nadzora, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo