24.10.2024 / 08:46 Svijet - Yoav Gallant

Izraelski ministar: Nakon što udarimo u Iran, svijet će razumjeti

Izraelski ministar: Nakon što udarimo u Iran, svijet će razumjeti
Foto: Ariel Hermoni

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je u srijedu rekao pilotima i avijatičarima na vojnoj bazi da "nakon što udarimo u Iranu, svi će razumjeti šta ste uradili u pripremi i procesu obuke."

Tokom posjete bazi Hatzerim, uoči obećanog odgovora Izraela na iranski napad balističkim raketama 1. oktobra, Gallant je rekao: "Svi koji su sanjali prije godinu dana o tome da nas pobijede i napadnu platili su tešku cijenu i više nisu u tom snu."

Izrael je godinama organizovao nekoliko velikih vježbi simulirajući dugometražne napade na Iran u pripremi za moguću konfrontaciju s Teheranom. U utorak je FBI saopćio da istražuje neovlašteno objavljivanje klasifikovanih dokumenata SAD-a o najnovijim pripremama Izraela za potencijalni odmazdu.

Neki postovi na društvenim mrežama u posljednjim danima isticali su zaposlenika Ministarstva odbrane SAD-a kao navodno pod istragom zbog curenja, ali nisu pružili nikakve dokaze.

Govoreći novinarima u Rimu, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da nema naznaka da su neki zaposleni iz Kancelarije ministra odbrane predmet istrage zbog curenja.

Dokumenti su pripisani Nacionalnoj agenciji za geoinformacije i Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji, i navode da Izrael još uvijek premješta vojne resurse na pozicije za izvođenje vojnog udara kao odgovor na iranski napad balističkim raketama.

Islamska Republika se priprema za izraelsku odmazdu nakon svog posljednjeg direktnog napada na Izrael, gdje je ispaljeno 200 balističkih raketa koje su većinu Izraela poslale u skloništa 1. oktobra, ubile palestinskog muškarca na Zapadnoj obali, i prouzrokovale manju štetu u stambenim područjima i vojnim bazama. Iran je saopćio da je raketni napad došao kao odgovor na udare u Libanu koji su ubili najviše rukovodstvo terorističke grupe Hezbollah, i na eksploziju u Teheranu u julu koja je ubila vođu političkog biroa Hamasa, Ismaila Haniyeha.

Izrael je signalizirao da bi se očekivana odmazda za raketni napad mogla proširiti kao rezultat napada dronom Hezbollaha na privatnu kuću premijera Benjamina Netanyahua u Caesareji u subotu, koji je premijer opisao kao pokušaj ubistva "agenta Irana."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo