27.10.2024 / 08:16 Svijet - Baltička zemlja

Drugi krug parlamentarnih izbora u Litvaniji, u fokusu troškovi života i ruske prijetnje

Drugi krug parlamentarnih izbora u Litvaniji, u fokusu troškovi života i ruske prijetnje
Foto: X
U Litvaniji će se danas održati drugi krug parlamentarnih izbora, nakon prvog kruga prije dvije sedmice koji je naznačio mogućnost promjene vlasti u zemlji u kojoj dominira zabrinutost zbog troškova života i potencijalnih prijetnji iz susjedne Rusije.

Opozicioni socijaldemokrati osvojili su najviše glasova u prvom krugu, dok je drugo mjesto osvojila konzervativna Domovinska zajednica, koja trenutno vodi vladu.

Baltička zemlja s 2.9 miliona stanovnika ima hibridni sistem glasanja u kojem se polovina parlamenta bira općim glasanjem. O drugoj polovini se odlučuje u drugom krugu glasanja između dva najbolja kandidata, što je proces koji favorizira veće stranke.

Biračka mjesta zatvaraju se u 20 sati, a rezultati se očekuju oko ponoći po lokalnom vremenu.

Ako lijevo orijentirani socijaldemokrati (SD) uspiju formirati vladu, očekuje se da će zadržati oštar stav Litvanije prema Rusiji i pozamašnu potrošnju za odbranu. Litvanija će potrošiti oko 3 posto BDP-a na oružane snage ove godine, prema procjenama NATO-a, što je po izdavanju za odbranu čini šestom najvećom zemljom u vojnom savezu.

SD je osvojio 20 posto glasova u prvom krugu izbora 14. oktobra, čime je postao najveća stranka ispred vladajuće Domovinske zajednice s 18 posto i protivnice establišmenta Nemuno Aušra s 15 posto.

Trostranačka koalicija desnog centra premijerke Ingride Šimonyte doživjela je pad popularnosti zbog visoke inflacije koja je prije dvije godine prešla 20 posto, pogoršanja javnih usluga i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Nakon glasanja u prvom krugu, čelnica SD-a Vilija Blinkeviciute rekla je da već pregovara o formiranju većinske koalicijske vlade s dvije stranke - Za Litvaniju i Sindikatom poljoprivrednika i zelenih. SD je sklopio pakt s opozicionim strankama kako bi se podržali kandidati u drugom krugu koji se natječu protiv Šimonyteinih kandidata Domovinske zajednice.

Domaća ekonomska pitanja bila su u fokusu tokom izborne kampanje, a SD je obećao da će se uhvatiti u koštac s povećanom nejednakošću povećanjem poreza bogatijim Litvancima kako bi se financirala veća potrošnja na zdravstvenu skrb i socijalnu pomoć. Nacionalna sigurnost također je velika briga u Litvaniji, koja je na istočnom krilu NATO-a i Evropske unije i dijeli granicu s ruskim Kalinjingradom i Bjelorusijom, bliskim saveznikom Moskve.

Tri četvrtine Litvanaca smatra da bi Rusija mogla napasti njihovu zemlju u bliskoj budućnosti, pokazalo je istraživanje Baltijos Tyrimai/ELTA u maju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo