27.10.2024 / 09:50 Svijet - Ministar finansija

Lindner: Biće odmazde ako Trump nametne trgovinski rat s EU

Lindner: Biće odmazde ako Trump nametne trgovinski rat s EU
Foto: IMAGO

Njemački ministar finansija Christian Lindner u petak je upozorio da bi moglo doći do odmazde ako SAD započne trgovinski rat s Evropskom unijom.

"Trgovinske kontroverze nikad ne vide pobjednike, već samo gubitnike", rekao je Lindner iz "CNBC-a" na marginama godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Ključno je pitanje kako bi američka trgovinska politika mogla izgledati da je Donald Trump izabran za predsjednika, rekao je Lindner. "U tom slučaju potrebni su nam diplomatski napori da uvjerimo onoga ko uđe u Bijelu kuću da nije u najboljem interesu SAD-a imati trgovinski sukob s (Evropskom) unijom. Morali bismo razmisliti o odmazdi”, rekao je. Lindner pripada pro-poslovnoj Slobodnoj demokratskoj stranci koja je trenutno u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom kancelara Olafa Šolca.

Problem SAD-a s trgovinom leži u Kini, a ne u EU-u, rekao je Lindner, dodajući da EU "ne bi trebala postati negativna nuspojava" kontroverzi između SAD-a i Kine.

Tramp je iznio ideju da bi se, ako on bude izabran, mogle nametnuti opšte carine od 10 odsto do 20 procenata na gotovo sav uvoz, bez obzira odakle dolazio.

Kad bi SAD uveo takvu carinu od 20 odsto, bruto domaći proizvod EU-a i Njemačke padao bi u narednim godinama, izvijestio je "Reuters" u četvrtak pozivajući se na studiju njemačkog ekonomskog instituta IW. Trgovina je jedan od glavnih stubova njemačke privrede, što sugeriše da bi povećane napetosti, neizvjesnost i carine pogodili zemlju jače nego druge.

Ranije ovog mjeseca, njemačka kancelarija za statistiku, Destatis, rekao je da važnost SAD-a kao trgovinskog partnera za Njemačku raste.

Agencija je rekla da je SAD od 2021. bio drugi najvažniji trgovinski partner Njemačke iza Kine, ali je u prvoj polovini 2024. vanjskotrgovinski promet sa SAD-om bio veći od onog s Kinom. Godine 2023. oko 9.9 odsto njemačkog izvoza otišlo je u SAD, prema Destatisu, prenosi "SeeBiz".

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo