26.10.2024 / 23:16 Svijet - Djelomični službeni rezultati

Izbori u Gruziji: Proevropska opozicija doživjela poraz od Gruzijskog sna

Izbori u Gruziji: Proevropska opozicija doživjela poraz od Gruzijskog sna
Foto: Arhiv

Vladajuća stranka Gruzijski san na putu je da osvoji većinu na parlamentarnim izborima u Gruziji i pobijedi proevropsku opoziciju, prema djelomičnim službenim rezultatima, čime će se dovesti u pitanje ambicije te male kavkaske zemlje da se približi Evropskoj uniji.

Nakon prebrojavanja 70 posto glasačkih listića, Gruzijski san, kojeg opozicija optužuje za proruski narativ, odnio je 53 posto glasova nasuprot 38,28 koliko je dobio blok četiri proevropske stranke, objavila je izborna komisija.

"Kao što pokazuju rezultati koje je objavila centralna izborna komisija, Gruzijski san dobio je solidnu većinu" u novom parlamentu, rekao je novinarima izvršni sekretar stranke Mamuka Mdinaradze.

Na temelju ankete američkog instituta Edison Research koju je proveo za televizijski kanal naklonjen opoziciji, predsjednica Salomé Zurabišvili je ranije objavila poraz Gruzijskog sna i pobjedu “evropske Gruzije”.

Nakon što je glasala, Zurabišvili je kazala da će izbori "odrediti budućnost zemlje".

Prvi strani lider koji je reagirao na rezultate izbora bio je mađarski premijer Viktor Orban koji je pozdravio "premoćnu" pobjedu vladajuće stranke.

Brisel je upozorio da će o ishodu ovih izbora ovisiti šanse te bivše sovjetske republike na Kavkazu od oko četiri miliona stanovnika za približavanje EU-u.

Pod nadzorom međunarodnih posmatrača, glasanje je bilo obilježeno s nekoliko incidenata, naširoko prenošenih na internetu, poput snimke tučnjave na biračkom mjestu u Tbilisiju ili tučnjave u centru Ujedinjenog nacionalnog pokreta, jedne od četiri prozapadne stranke opozicionog bloka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo