27.10.2024 / 10:14 Svijet - Nije studirao

Washington Post: Musk radio ilegalno tokom '90-ih

Washington Post: Musk radio ilegalno tokom '90-ih
Foto: Arhiva
Washington Post izvijestio je danas da je milijarder južnoafričkog porijekla Elon Musk ilegalno radio u Sjedinjenim Državama tokom kratkog razdoblja 1990-ih dok je gradio start-up kompaniju.

List je izvijestio da je Musk stigao u Palo Alto u Kaliforniji 1995. kako bi pohađao Univerzitet Stanford, ali nikad nije upisao studij. Umjesto toga, razvio je softversku kompaniju Zip2, koja je 1999. prodana za oko 300 miliona dolara.

Dva stručnjaka za imigracijsko pravo koje je citirao Post rekli su da je Musk trebao biti upisan na studij kako bi mogao raditi kao student.

Musk nije odgovorio na zahtjeve za komentare poslane četirima njegovim kompanijama - SpaceX-u, Tesli, društvenoj kompaniji X i The Boring Company - kao ni Muskov advokat Alex Spiro. Musk je u podcastu iz 2020. koji je citirao Post rekao:

"Bio sam legalno tamo, trebao sam raditi samo studentski posao. Bilo mi je dopušteno raditi, kao podrška bilo čemu."

Washington Post citirao je dvojicu bivših Muskovih kolega koji su se prisjetili da je Musk dobio radnu dozvolu u SAD-u oko 1997.

Musk je podržao republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na izborima 5. novembra u SAD-u.

Trump godinama migrante prikazuje kao osvajače i kriminalce, a tokom predsjedničkog mandata 2017.-2021. poduzeo je stroge korake za suzbijanje legalnih i ilegalnih migracija. Obećava najveće deportacije u historiji SAD-a ako bude ponovno izabran, a mnogi tvrde kako će s njegovim izborom uz desničarske politike pasti nivo demokratije u Americi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo