24.10.2024 / 11:39 BiH - Sarajevo

Ministarstvo nakon pucnjave: Pobrinut ćemo se da djeca dobiju psihološku pomoć

Ministarstvo nakon pucnjave: Pobrinut ćemo se da djeca dobiju psihološku pomoć
Srednja škola metalskih zanimanja Sarajevo (Foto: Facebook)
Uz želje za što brži oporavak učenika koji je jutros povrijeđen u incidentu ispred Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu i Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da najoštrije osuđuju svaki vid nasilja.

U narednom koraku, Ministarstvo će se pobrinuti da stručne službe škola pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.

U daljem slijedu Ministarstvo će od škole zaprimiti detaljne informacije kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika. Pored toga, ispitat će se i efikasnost postojećih sigurnosnih protokola i, ako bude potrebno, implementirati dodatne mjere za poboljšanje sigurnosti.

Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, te će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes učenika.

Iz Ministarstva apeluju na medije da se zaštiti identitet maloljetnih učenika sudionika. Također, apeluje se i na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o važnosti sigurnosti i nenasilnog rješavanja sukoba, te da potraže pomoć i podršku stručnih lica u školi u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju u roditeljstvu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo