24.10.2024 / 13:17 BiH - Sarajevo

U ponedjeljak međunarodna konferencija o pravnom statusu vakufa u BiH i Republici Turskoj

U ponedjeljak međunarodna konferencija o pravnom statusu vakufa u BiH i Republici Turskoj
Ilustracija

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Univerzitetom Ibn Haldun iz Istanbula, Republika Turska, organiziraju Međunarodnu konferenciju „The legal status of waqf in Bosnia and Herzegovina and Republic of Türkiye - Comparative perspective“ (Pravni status vakufa u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj: Komparativne perspektive).

Konferecija će biti održana u ponedeljak, 28.oktobra 2024. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, od 9.00 do 16.00 sati.

Na konferenciji će kroz komparativnu perspektivu biti predstavljeni historijski razvoj vakufa, privatno-pravni okvir za uspostavu i funkcionisanje vakufa iz perspektive građanskog prava, kao i pravni status vakufske imovine u pozitivnopravnim propisima i rad vakufskih direkcija, odnosno fondacija, u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj.

Sudionici će imati priliku poslušati tri sesije uz završnu panel diskusiju na kojima će se istražiti dodatne mogućnosti u radu na zaštiti i promociji vakufa.

Zbog velikog interesa, konferenciju će biti moguće pratiti i online, putem streaming platforme Microsoft Teams skeniranjem koda u prilogu, s početkom u 10.00 sati.


(Vijesti.ba / Mina)

Izdvajamo