24.10.2024 / 15:21 BiH - Predsjednica EK

Ursula von der Leyen stigla u Sarajevo

Ursula von der Leyen stigla u Sarajevo
Foto: Vijesti.ba

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Sarajevo.

MVP BiH je objavio fotografije sa aerodroma, na kojem je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dočekao Von der Leyen.

Njezin posjet usmjeren je na podršku područjima pogođenim poplavama i jačanje puta BiH prema integraciji u EU. Zajedno oblikujemo bolju budućnost BiH!, poručuju iz MVP BiH.

Von der Leyen će u BiH boraviti 24. i 25. oktobra 2024. godine, u okviru svoje četvorodnevne posjete Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori.

Ovo će biti prilika da se razgovara o napretku partnera sa Zapadnog Balkana na putu ka EU, kao i o Planu rasta EU od 6 milijardi eura.

Nakon slijetanja u Sarajevo, predsjednica von der Leyen će posjetiti Donju Jablanicu kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima.

U Donjoj Jablanici, predsjednica von der Leyen će biti u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, premijerke Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač, ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša i šefa baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emila Balavca, načelnika Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnika spasilačkih snaga.

Sutradan, u petak, 25. oktobra, predsjednica von der Leyen sastat će se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a nakon toga sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, Borjanom Krišto.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo