24.10.2024 / 14:06 BiH - Sarajevo

Konaković: Postoje dokazi da su Rusi obučavali Moldavce u BiH

Konaković: Postoje dokazi da su Rusi obučavali Moldavce u BiH
Foto: Fena
Ministar vansjkih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da će se bh. zvaničnici danas sastati s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, ...

... te da očekuje da će nakon razgovora biti jasniji stav Brisela kada je u pitanju isplata sredstava iz EU Plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana.

- Razgovarat ćemo danas sa Ursulom Von der Layen i vjerujem da ćemo saznati koji su to konačni stavovi Brisela. Vjerujem da će uvažiti velike napore koje smo podnijeli i dogovorili 111 konkretnih mjera, što je za bh. političku scenu veliki iskorak. Još ćemo raditi na dvije teme, na kojima radimo dugi niz godina, ali moram biti realan i kazati da ne vjerujem da će se pitanje Ustavnog suda BiH ili prava etničkog glasanja riješiti tako lako - izjavio je Konaković.

Nada se da će Brisel specifičnost Bosne i Hercegovine prihvatiti na pravi način, jer, kako je kazao, "nije vidio da su neke zemlje EU kao preduslov za tranšu iz Plana rasta postavile kompleksne političke teme“.

- Vjerujem da su svjesni da je u pitanju ekonomski proces, ili neka nam pomognu i kažu kako da se sami izborimo sa blokadama koje dolaze direktno iz Moskve i od ruskog predsjednika. Bio bih presretan da je ovo građanska država i da nema nikakvog prava na etnički veto, ali mi smo daleko od tog rješenja – kazao je ministar.

Dodao je da sredstva iz Plana rasta naviše trebaju ljudima koji žive u entitetu Republika Srpska, ali da predsjednik tog eniteta ne smije da ide u tom pravcu jer ima direktnu blokadu koja dolazi iz Moskve.

Kazao je da bi se ekonomija BiH "slomila“ kada bi ovisila o zemljama članicama BRICS-a, jer "na pet konvertibilnih maraka koje izvezemo u zemlje BRICS-a, uvezemo 100 KM, dok je taj odnos sa zemljama Evropske unije 100 naspram 73 KM“.

Konaković navodi kako postoje dokazi da su se u BiH održale obuke pripadnika moldavskih timova, iako nije poznato o kakvih obukama je riječ.

- To još jednom dokazuje negativni ruski uticaj u srcu Evrope protiv kojeg se BiH ne može boriti sama bez evropskih partnera – rekao je Konaković.



Također, komentirao je i slučaj Zorana Galića, za kojeg je kazao da ne vjeruje da će dobiti otpremninu, te se nada da će organi gonjenja uraditi svoj dio posla i Galića dovesti pred lice pravde.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo