24.10.2024 / 17:21 BiH - Posjeta iz EU

Pogledajte kako Donja Jablanica izgleda danas, Leyen zaprepaštena

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetila je danas Donju Jablanicu, koja je teško stradala u bujičnim poplavama u noći s 3. na 4. oktobra.

Predsjednica Evropske komisije prvo je u helikopteru nadletjela pogođeno područje, a zatim je u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, te predstavnika općinske i kantinalne vlasti, obišla Donju Jablanicu, koja je pretrpjelo najveći udar.

Von der Leyen je ostala zaprepaštena onim što je vidjela te je izrazila spremnost da se sredstvima iz Fonda solidarnosti Evropske unije pomogne sanacije stradalih područja.

- Zaprepaštena sam razmjerima štete koju sam vidjela u Donjoj Jablanici. Moje misli su s ljudima koji su o ovoj nesreći izgubili svoje najdraže. Čula sam da se nesreća dogodila usred noći, ljudi nisu imali šansu pobjeći. Želim poručiti kako je Evropa uz vas, tu smo kako bismo ostali. Želimo pomoći u sanaciji i obnovi uništenog - izjavila je von der Leyen.

Poručila je kako Evropa nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu.

- Bit ćemo vaši prijatelji i partneri. Vidjeli ste da je odmah aktiviran Mehanizam civilne zaštite i bilo je dirljivo vidjeti ljude, dobrovoljce iz raznih država kako pomažu pogođenim područjima. Budite sigurni da je Evropa uz vas - dodala je von der Leyen.

U Jablanici je smrtno stradalo 19 osoba, 49 objekata je u potpunosti uništeno, 181 stambeni objekt je oštećen, 12 privrednih subjekata je prijavilo štete, a pričinjena je i znatna materijalna šteta na cestovnoj i vodovodnoj infrastrukturi.

Po riječima općinskog načelnika Damira Šabanovića, preliminarna procjena štete pričinjene u općini Jablanica iznosi oko 50 milioona maraka.

- Mi još radimo na raščišćavanju, istovremeno vodimo projektiranje, tražimo lokacije za gradnju novih stambenih objekata, radimo na rekonstrukciji prometnica, kuća i svega onoga što je stradalo u poplavama. Život mora ići dalje. Ono što ne možemo nadoknaditi su ljudski životi, a sve ostalo moramo vratiti u normalne životne tokove – izjavio je Šabanović.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je stanje u Donjoj Jablanici izgledalo danas.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo