24.10.2024 / 10:05 BiH - Banja Luka

Izuzeta dokumentacija o nabavci respiratora, Kusturić nije uhapšen

Izuzeta dokumentacija o nabavci respiratora, Kusturić nije uhapšen
Foto: RTRS
Republičko javno tužilaštvo izuzelo je određenu elektronsku i pisanu dokumentaciju u istrazi koju vodi protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića zbog osnova sumnji da je nabavkom respiratora oštećen budžet za više od 4 miliona KM.

Ovu informaciju potvrdila je za Fenu Danijela Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva RS.

Po njenim riječima, Tužilaštvo dalje nastavlja da radi na ovom predmetu u kojem tužioci osnovano sumnjaju da je privatnoj firmi nezakonito omogućeno da stekne 12 miliona KM prihoda nabavkom respiratora u periodu pandemije korona virusa.

- Niko nije uhapšen. O ostalom toku istrage, javost će biti blagovremeno obaviještena - rekla je ona.

Tojagić je podsjetila da su juče, skoro cijeli dan, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, pretresali više lokacija na području grada Banja Luka.

Pretresi su bili u prostorijama FZO RS, privatnom objektu v.d. direktora Fonda i bivšeg direktora firme "Medietik“, a u cilju pribavljanja dokaza u ovoj istrazi.

- Dakle, riječ je o istrazi protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića koju vodi Republičko javno tužilaštvo zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije korona virusa - dodaje Tojagić.

Tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v.d. direktora Fonda ZO RS, koristeći okolnosti proglašenja pandemije korona virusa, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenje vršioca dužnosti direktora, te proveo javnu nabavku respiratora i medicinske opreme za ponuđačem "Medietik“, bez prethodno utvrđene tehničke specifikacije, količine respiratora, kao i vrijednosti istih.

Takođe je utvrđeno da je od ponuđača "Medietik“ zaključenjem ugovora, te kasnijim zaključenjem Aneksa ugovora Fond zdravstvenog osiguranja nabavio 165 respiratora, koji su isporučeni zdravstvenim ustanovama u RS, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrijebljeno jer je utvrđeno da isti nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo