17.10.2024 / 09:52 BiH - Kakanj

Održana tribina '600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić'

Održana tribina '600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić'
Foto: FENA

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Kakanj i Fondacije "Spektrum" iz Sarajeva, u Kaknju je sinoć organizovana tribina u povodu obilježavanja 600. godišnjice od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić.

Na tribini su govorili akademik književnik Ibrahim Kajan, prof. dr. Adis Zilić, glumac Mirza Mušija i mr. Alen Zečević.

Na početku publici su se prigodnim govorom o značaju organizacije tribine i dosadašnjem djelovanju kakanjske podružnice obratio prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ˝Preporod˝. Prisutnima su se u ime organizatora obratili dr. Demir, predsjednik Fondacije ˝Spektrum˝, te mr. Alen Zečević presjednik Bošnjačke zajednice kulture ˝Preporod˝ Kakanj, koji su naglasili važnost memorijalizacije povijesnog naslijeđa Kaknja i uopće Bosne i Hercegovine.

Uz pomno birane recitale iz romana ˝Katarina kraljica bosanska˝ književnika Ibrahima Kajana i orijentalnih pjensičkih formi u nadahnutoj izvedbi glumca Mirze Mušije, govornici su lik i djelo Katarine Kosače Kotromanić predstavili u svjetlu književnosti i tradicije.

O povijesnim izvorima koji svjedoče o životu bosanske kraljice Katrine u Bosni i Rimu u kojem je preminula 1478. godine iscrpno izlaganje imao je historičar srednjeg vijeka prof. dr. Adis Zilić.

Također, o ulozi koju su u Osmanskom carstvu imali kraljičini srodnici, prije svega njezin polubrat Stjepan, pet puta veliki vezir Ahmed-paša Hercegović, govorio je mr. Alen Zečević.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo