17.10.2024 / 13:32 BiH - Sve više korisnika

Merhametova narodna kuhinja u Tuzli priprema 2.840 obroka

Merhametova narodna kuhinja u Tuzli priprema 2.840 obroka
Foto: FENA

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se 17. oktobra svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o problemu siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi.

Sve je većih broj građana koji su na rubu siromaštva, plaće i penzije posljednjih godina ne prate rast cijena, a najteže je starijima i osobama bez ikakvih primanja, koji bez pomoći javnih kuhinja ne bi mogli preživjeti.

Na području grada Tuzla od 2021. godine djeluje javna kuhinja u kojoj se dnevno priprema 2.840 obroka za korisnike u Tuzli, Lukavcu, Gračanici, Srebreniku i Kalesiji.

Glavni kuhar Merhametove narodne kuhinje u Tuzli Faruk Palavrić kaže da pripremaju kompletan obrok od kuhanih jela i mesa te da imaju i svoju pekaru.

-Pripremamo i dajemo također suhe obroke tokom vikend da korisnici ne budu gladni, a dajemo dupli hljeb. Pored toga pripremamo obroke za stare i nepokretne, njima se obrok nosi na kućni prag. Nikad nikoga nismo odbili da ne dobije obrok - ističe Palavrić.

Također, Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus“ još od 2017. godine provodi projekat "Jedan obrok dnevno“ u koji je uključeno više od hiljadu korisnika kojima je obrok prijeko potreban.

Uglavnom se radi o osobama treće životne dobi, koje žive same u udaljenim ruralnim područjima.

Projektna koordinatorica "Jedan obrok dnevno“ Aldijana Mrkanović, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, kaže da zajedno s volonterima dijele obroke onima kojima su u potrebi.

- Naš tim svakodnevno dolazi na vrata s toplim obrokom i broj korisnika ovog projekta je u stalnom porastu. Ovih dana Međunarodi forum solidarnosti 'Emmaus' dostavlja obroke do Civilne zaštite u Konjicu i Jablanici. Dosad smo dostavili oko pet hiljada obroka i naše ekipe svakodnevno posjećuju teren i vrše distribuciju pomoći koja je nephodna građanima poslije poplava – kazala je Mrkanović.

Projekat "Jedan obrok dnevno“ se provodi na prostoru Doboj Istoka, Doboja, Gračanice, Lukavca, Srebrenika, Gradačca, Tuzle, Srebrenice, Bratunca i Zvornika te u Velikoj Kladuši.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se od 17. oktobra 1987. godine. Tada se više od sto hiljada ljudi okupilo na pariškom Trocadéru, gdje je 1948. potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima. Okupili su se kako bi iskazali solidarnost sa žrtvama ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi.

Rezolucijom 47/196 usvojenom 22. decembra 1992. Opća skupština UN-a proglasila je 17. oktobar Međunarodnim danom borbe protiv siromaštva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo