16.10.2024 / 10:41 BiH - Dom oružanih snaga

'Día de la Hispanidad': U Sarajevu obilježen Nacionalni dan Španije

Ambasada Kraljevine Španije u BiH sinoć je u Domu oružanih snaga BiH svečano obilježilo Nacionalni dan – Día de la Hispanidad, 12. oktobra.

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici, ambasadori, predstavnici diplomatije i drugi ugledni gosti, među kojima i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Ambasadorica Maria Molina Alvarez de Toledo obraćajući se okupljenima uputila je snažnu poruku podrške Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

"Španija je uvijek bila prijatelj Bosne i Hercegovine, a posebno sada, kada zemlja aktivno radi na integraciji u Evropsku uniju," istakla je ambasadorica.

U svom govoru, ambasadorica je naglasila i važnost nastavka reformi, podsjećajući da je i Španija prošla kroz složen proces pregovora za ulazak u EU. Iako BiH ima svoje izazove, ambasadorica je istakla brojne prilike koje se pružaju zemlji u nadolazećem razdoblju.

Na prijemu su također prisustvovali i ministar pravde BiH Davor Bunoza, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

Španski Nacionalni dan obilježava se 12. oktobra, u znak sjećanja na otkriće Novog svijeta 1492. godine, a od 2000. godine taj datum se obilježava i kao Dan oružanih snaga Španije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo