14.10.2024 / 13:26 BiH - Predsjednik RS-a

Dodik: Nećemo dozvoliti ulazak 'Šiptara' sa ličnom kartom

Dodik: Nećemo dozvoliti ulazak 'Šiptara' sa ličnom kartom
Foto: Arhiva / Borislav Zdrinja
"Bosna i Hercegovina neće priznati ulazak Šiptara s ličnom kartom jer nije priznala ni samoproglašeno Kosovo."

Kazao je ovo predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, a nakon što je objavljeno da će Kosovo od iduće godine dozvoliti građanima Bosne i Hercegovine (BiH) ulazak sa ličnom kartom.

"Osvrćući se na to kako je Srbija dopustila putovanje s ličnim kartama kroz Srbiju govori u prilog činjenici da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije", mišljenja je Dodik.

Podsjetit ćemo, kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će od 1. januara naredne godine, Republika Kosovo "jednostrano dozvoliti slobodno kretanje nosiocima lične karte Bosne i Hercegovine."

"Tokom jedne decenije, postignut je značajan napredak u Berlinskom procesu, ali je potrebno više akcija. Paradoks je nastao u januaru ove godine kada su građani Kosova dobili bezvizni režim za putovanje u EU, ali i dalje nisu imali slobodu kretanja u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Kurti u Berlinu, na skupu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) pa dodao da je, dok bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, kako je kazao, "odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je njegova zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu", odlučio da prekine čekanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo