16.10.2024 / 11:23 BiH - Dubai

Badnjević na samitu digitalnih lidera predstavio aktivnosti u oblasti digitalne transformacije u BiH

Badnjević na samitu digitalnih lidera predstavio aktivnosti u oblasti digitalne transformacije u BiH
Foto: IDDEEA
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Almir Badnjević učestvovao je na GITEX GLOBAL-u, najvećem svjetskom samitu digitalnih lidera buduće ekonomije, koji se ove godine održava u Dubaiju.

Na poziv Omara Al Olame, državnog ministra UAE za umjetnu inteligenciju, digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu, Bosna i Hercegovina je po prvi put imala svoje predstavnike na ovom prestižnom svjetskom događaju, koje su činili direktor Badnjević i ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto.

GITEX GLOBAL 2024 je jedan od najvećih i najprestižnijih svjetskih tehnoloških događaja, fokusiran na inovacije u oblasti tehnologije, digitalne ekonomije i startup ekosistema.

Ovaj samit okuplja vodeće tehnološke lidere, ministre i kreatore politika iz cijelog svijeta, kako bi se bavili ključnim pitanjima kao što su regulacija umjetne inteligencije (AI) na nacionalnom i regionalnom nivou, politike za odgovorno istraživanje i primjenu AI tehnologija, zaštita podataka i privatnosti, te uloga vlada u razvoju naprednih tehnologija.

Ovogodišnja tema "Globalna saradnja za kreiranje buduće AI ekonomije", stavila je fokus na globalne napore u korištenju umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva, društava, vlada i poslovanja, naglašavajući važnost međunarodne saradnje.

Tokom jednog od panela, Badnjević je predstavio dosadašnja postignuća i tekuće aktivnosti u oblasti digitalne transformacije u akademskom, vladinom i privatnom sektoru Bosne i Hercegovine.

Pored toga, postignut je i dogovor da Bosna i Hercegovina ima svoj paviljon na narednom GITEX GLOBAL događaju, koji će se održati u Berlinu sljedeće godine. Ova prilika će omogućiti Bosni i Hercegovini da dodatno predstavi svoje inovacije i napore u digitalnoj transformaciji na globalnom nivou, saopćeno je iz IDDEEA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo