16.10.2024 / 10:25 BiH - Nove dojave bombi

Vijeće roditelja KS: Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo rezultate odmah!

Vijeće roditelja KS: Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo rezultate odmah!
Sarajevo

Jučer je održan sastanak s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje, Institutom za preduniverzitetsko obrazovanje, Udruženjem direktora osnovnih i srednjih škola. Zaključke sa sastanka objavilo je Vijeće roditelja KS.

"Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima.

S obzirom na učestale dojave o lažno postavljenim bombama, škole su dužne strogo se pridržavati propisanih protokola evakuacije, dok će Ministarstvo i nadležne institucije usko nadzirati provedbu mjera. Sve stručne službe škola su obavezne osigurati odgovarajuću psihosocijalnu podršku učenicima.

Škole su u obavezi jasno obavijestiti učenike da lažna dojava o bombama predstavlja krivično djelo, te će počinioci, kao i roditelji maloljetnih počinilaca, biti krivično odgovorni.

Roditelji su pozvani da više pažnje posvete nadzoru svoje djece, naročito kada je riječ o njihovim aktivnostima u digitalnom prostoru. Vijeće roditelja će aktivno raditi na jačanju svijesti o posljedicama ovih krivičnih djela.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vijeće roditelja KS daju punu podršku svima koji doprinose prestanku izazivanja nesigurnosti u našim školama.
Zahtijevamo da Vlada Kantona Sarajevo i nadležni istražni organi što prije obavijeste javnost o sankcijama za ove ozbiljne prekršaje i preduzmu sve korake kako bi se osigurala sigurnost učenika i nastavak redovnog obrazovnog procesa.

Pozivamo Vladu KS da hitno djeluje, uključujući osiguranje mentalne podrške učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima putem centara za mentalno zdravlje i drugih relevantnih službi.

Škole su ne samo obrazovne institucije već i mjesta gdje se prepoznaju širi društveni problemi. Zbog toga rješavanje ovih problema zahtijeva odlučnu i koordiniranu akciju svih sektora.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti s edukacijom i stručnim savjetovanjem školskih kadrova kako bi se osigurao najbolji interes učenika i kontinuitet obrazovnog procesa.

Nadležni istražni organi moraju intenzivno raditi na sigurnosti i zaštiti školskih zajednica, te otkrivanju i kažnjavanju počinilaca ovih krivičnih djela.

Dodatno:

Danas, 16.10., ponovo smo suočeni s dojavama o bombama u školama Kantona Sarajevo.
Tražit ćemo hitan sastanak s Vladom KS i svim resornim ministarstvima, jer je krajnje vrijeme da prestanu samo posmatrati i počnu djelovati. Očekujemo da hitno i konkretno preuzmu odgovornost za sigurnost učenika, normalizaciju nastavnog procesa i pronalaženje počinilaca dojava bombi. Naša djeca zaslužuju da se odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se vratili u školske klupe bez straha. Vijeće roditelja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje čine sve što je u našoj moći, ali je očigledno da bez odlučnog i hrabrog djelovanja Vlade i nadležnih institucija ovaj problem neće biti riješen. Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah!", poručili su iz Vijeća roditelja KS..


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo