16.10.2024 / 12:26 BiH - Sarajevo

UNFPA i DEI u partnerstvu osnažuju zajednice na putu BiH ka evropskim integracijama

UNFPA i DEI u partnerstvu osnažuju zajednice na putu BiH ka evropskim integracijama
Foto: UNFPA
Populacijski fond Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNFPA) i Direkcija za evropske integracije (DEI) najavili su novo partnerstvo posvećeno povećanju napretka Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU).

Partnerstvo između UNFPA i DEI ima za cilj povećati razumijevanje i informiranost javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, posebno u kontekstu rodne ravnopravnosti, zdravlja, prava mladih, umjetnosti, kulture i društvene kohezije.

Zajedničkim radom UNFPA i DEI će pružiti dodatnu podršku izradi inkluzivnih politika koje će odražavati složeno socioekonomsko okruženje u zemlji, dok će istovremeno povećati transparentnost i poticati veću svijest javnosti o procesu integracija u EU.

Saradnja je formalizirana Memorandumom o razumijevanju, koji je danas potpisan u Sarajevu.

- Kombinirajući svoje snage, UNFPA i DEI predani su osnaživanju zajednica, izgradnji institucionalnih kapaciteta i poticanju održivog rasta. Naši zajednički napori će direktno doprinijeti postizanju nekoliko ciljeva održivog razvoja (COR), uključujući cilj tri (dobro zdravlje i blagostanje), cilj pet (rodna ravnopravnost) i cilj deset (smanjenje nejednakosti), dok će u konačnici pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari svoje dugoročne težnje - izjavila je predstavnica UNFPA Justine Coulson.

Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, rekla je da će potpisivanje tog memoranduma o razumijevanju označiti početak dugoročne uspješne saradnje.

- Cilj nam je kroz zajedničke aktivnosti promovirati evropske vrijednosti i utjecaj procesa evropskih integracija na svakodnevni život građana, kao i jačati kapacitete i povećati znanje raznih ciljnih kategorija, s fokusom na mlade, kroz umrežavanje, radionice, obuku, predavanja i druga događanja - dodala je Habota.

Partnerstvo će započeti nizom zajedničkih događaja osmišljenih na način da uključe zajednice, podignu svijest o ključnim pitanjima i proslave napredak Bosne i Hercegovine. Te aktivnosti će obuhvatiti ​​radionice, kulturne događaje i javne tribine usmjerene na promoviranje rodne ravnopravnosti, poticanje uključivanja mladih i povećanje svijesti o procesu evropskih integracija, saopćeno je iz UNFPA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo