09.10.2024 / 16:29 Fudbal - Kutije za donacije

NS/FS BiH u akciji pomoći građanima u poplavljenim područjima

NS/FS BiH u akciji pomoći građanima u poplavljenim područjima
Foto: Vijesti.ba
Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine izražava svoju duboku solidarnost sa svim građanima pogođenim katastrofalnim poplavama koje su izazvale ogromne materijalne štete, nepovratno odnijele ljudske živote i nanijele bolne rane mnogim porodicama širom naše zemlje.

Svjesni težine situacije, NS/FS BiH je odlučan da nizom konkretnih aktivnosti pomogne nastradalima u obnovi velikih šteta nastalih na njihovim kućama i pomoćnim objektima.

NS/FS BiH će se aktivno uključiti u proces prikupljanja finansijskih sredstava koja će se donirati svima kojima je materijalna pomoć neophodna. Ova sredstva će biti usmjerena u prema pojedincima i zajednicama na područjima koja su pretrpjele najveće štete, kako bi se omogućila obnova njihovih kuća i povratak u normalan život. Akcija će biti organizovana na svim nivoima, u saradnji sa različitim partnerima, humanitarnim organizacijama i donatorima.

Na predstojećim domaćim utakmicama UEFA Lige nacija, u Zenici protiv Njemačke i Mađarske, Nogometni/Fudbalski savez BiH će u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Pomozi.ba“ postaviti kutije za donacije na svim ulazima stadiona. Ovim putem pozivamo sve navijače da iskoriste ovu priliku i svojim prilozima pomognu oporavak postradalih područja. Sva prikupljena sredstva biti će direktno dostavljena građanima i zajednicama u ovim područjima.

Pored institucionalne podrške, igrači i stručni štab reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH, odlučili su izdvojiti dio ličnih sredstava kako bi dali svoj puni doprinos ovoj akciji. Ovim su svi u NS/FS BiH, uprava, administracija, stručni štab i igrači, prepoznali ozbiljnost situacije sa iskrenom željom da konkretno učestvuju u pružanju materijalne pomoći postradalim građanima u ugroženim područjima.

Prema dogovoru predsjednika NS/FS BiH Vice Zeljkovića i predsjednika UEFA Aleksandera Čeferina, NS/FS BiH je uputio službeni zahtjev UEFA-i za odobravanje namjenskih sredstava koja bi bila iskorištena za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava. UEFA je prepoznala važnost ove akcije i u punom kapacitetu će podržati naše napore u pružanju pomoći sugrađanima koji su pretrpjeli ogromne materijalne štete.

Ovim putem NS/FS BiH upućuje apel svim našim navijačima da na predstojećim utakmicama pokažu sportsku kulturu i poštovanje prema protivnicima, te da svojim ponašanjem izbjegnu incidentne situacije koje bi mogle dovesti do novih novčanih kazni od strane UEFA-e. Nažalost, u prethodnim utakmicama suočavali smo se s visokim kaznama zbog nesportskog ponašanja dijela navijača (preko 140.000 CHF, cca. 300.000 KM), tako da za posljedicu imamo zabranu prisustva naših navijača na gostujućoj utakmici protiv odgovarajuće reprezentacije Njemačke u Freiburgu. Finansijska sredstva koja na ovaj način gubimo mogla bi se usmjeriti direktno onima kojima su najpotrebnija, našim sugrađanima u mjestima pogođenim katastrofalnim poplavama.

Pozivamo sve ljubitelje nogometa da se pridruže ovoj akciji i svojim novčanim prilozima pomognu u obnovi zajednica teško pogođenim poplavama. Ovo je prilika da pokažemo solidarnost, jedinstvo i odgovornost, ne samo kao navijači, već kao socijalno odgovorno društvo koje brine o svojoj zajednici.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ostaje posvećen pružanju konkrentne pomoći svima onima kojima je potrebna u ovim teškim trenucima. Nadamo se da će ova akcija doprinijeti bržem oporavku i povratku ljudi svojim domovima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo