09.10.2024 / 16:12 Fudbal - Veliki praznik

NK Azot Vitkovići obilježio 70 godina postojanja

NK Azot Vitkovići obilježio 70 godina postojanja
Foto: Fena
Nogometni klub Azot Vitkovići danas je obilježio vrijedan jubilej – 70 godina uspješnog rada i postojanja.

Svečanosti upriličenoj tim povodom prisustvovali su brojni gosti, a ovaj značajan jubilej upotpunila je i revijalna utakmica veterana NK Azot i FK Željezničar.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik kluba Amir Dragolj kazao je kako je ponosan na činjenicu da Azot egzistira punih sedam decenija.

- NK Azot je osnovan 1954. godine i danas obilježavamo velikih 70 godina, što je veliki praznik za nas u Vitkovićima jer su nam došli  eminentni gosti među kojima su i veterani FK Željezničar sa zvučnim imenima koja su igrala u šampionskoj generaciji ovog kluba. Tu su i predstavnici NS BiH i Federalnog saveza kao i brojnih klubova i veoma smo sretni i ponosni jer to je dokaz da je Azot brend u ovom gradu - kazao je Dragolj.

Ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su dali doprinos u radu kluba, a čestitke povodom jubileja NK Azot uputili su i pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede Nijaz Brković te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Jedan od fudbalera prve generacije Azota Ratko Grujić rado se sjeća vremena kada su na ovaj stadion dolazile brojne ekipe poput Sarajeva, Željezničara, Veleža, Slobode, Sutjeske jer, napominje, Azot je u to vrijeme bio jedan od boljih klubova u istočnoj Bosni.

- Počeo sam u sezoni 1959. godine i igrao do 1971. I moja generacija je provela tu oko 10 godina. Azot je tada od najmanje lige uspio da dođe do savezne lige, to je sarajevsko - zenički podsavez, u to doba išli smo na pripreme u Poljsku, poslije 1966. i u Čehoslovačku, a nažalost živi smo samo nas dvojica, Miralem i ja. U bivšoj Jugoslaviji mnogi nogometaši Azota su ostvarili zapažene transfere u to doba - prisjetio se Grujić.

Almin Isaković, sadašnji fudbaler Azota koji se takmiči u Kantonalnoj ligi, vjeruje kako se klub može vratiti na staze stare slave.

- Navijači u narednom periodu mogu očekivati  povratak u Drugu ligu Centar FBiH jer ovaj klub zaslužuje da bude stabilan drugoligaš najmanje. Gradi se infrastruktura tako da ćemo imati i bolje uslove. Radim i sa djecom u Školi fudbala koju smo pokrenuli prošle godine, nakon 12 godina. Odziv djece je solidan i stasaju nove generacije koje će i na predstojećem turniru za vikend pokazati da se s njima dobro i kvalitetno radi – kazao je Isaković.

 Zajko Zeba, bivši igrač FK Željezničar rado se pridružio ekipi u današnjoj utakmici veterana.

- Čestitam rođendan Azotu i došao sam da uveličan ovu proslavu, mada u ovo vrijeme nije nikome do slavlja nakon tragedije u Jablanici i Konjicu i izražavam svim žrtvama poruku da smo svi uz njih. Što se današnje utakmice tiče, naši veterani imaju dobru ekipu, bitno je da se niko ne povrijedi i mislim da će gledaoci imati šta vidjeti – kazao je Zeba.     

Obilježavanje velikog jubileja NK Azot nastavit će se za vikend, dvodnevnim turnirom za mlađe selekcije koji će okupiti šest škola fudbala.

NK Azot Vitkovići osnovan je 1954. godine kada je egzistirao u sastavu Sportskog društva u okviru fudbalske sekcije. Formiran je  entuzijazmom uposlenika istoimene fabrike azotnih jedinjenja, omladinaca koji su u tadašnje vrijeme izučavali zanat i domicilnog stanovništva. Razvojem i rastom fabrike dolaze stručnjaci raznih profila iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a među njima i fudbaleri iz užeg kruga njihovih porodica, a svu brigu oko egistencije kluba je preuzela fabrika.

Igralište je u početku bilo u krugu fabrike, a krajem 1954. godine izgrađen je stadion na kojem i danas Azot igra svoje utakmice. Kroz svoju historiju klub nikada nije mijenjao ime, a svoju prvu utakmicu Azot je odigrao 18.marta 1954. godine u Prači protiv FK Jahorina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo