09.10.2024 / 13:53 Fudbal - Neće biti trener

Nesvakidašnji angažman: Klopp objasnio šta će raditi u Red Bullu

Nesvakidašnji angažman: Klopp objasnio šta će raditi u Red Bullu
Foto: Ilustracija
Njemački stručnjak Jurgen Klopp od 1. januara počinje raditi u Red Bullu i to na poziciji globalnog direktora za fudbal.

Na prvo čitanje poprilično konfuzno, ali je Klopp u prvom obraćanju obrazložio na šta se odnosi njegova nova pozicija i koja će mu biti zaduženja.

Klopp će, dakle, nadlegati Red Bullovu međunarodnu mrežu fudbalskih klubova: Salzburga (Austrija), Leipziga (Njemačka), New Yorka (SAD) i Bregantina (Brazil).

Neće biti uključen u dnevne operacije klubova, ali će obezbijediti stratešku viziju, te podršku sportskim direktorima u napretku Red Bullove filozofije, objavili su iz kompanije.

Osim toga, 57-godišnji fudbalski stručnjak će služiti i kao podrška za Red Bullovu globalnu operaciju skautiranja i doprinositi treningu i razvoju trenera.

"Poslije skoro 25 godina pored linije, ne mogu biti uzbuđeniji zbog uključenja u ovakav projekat. Možda se moja uloga promijenila, ali moja strast za fudbal i ljude koji čine igru nije", rekao je Klopp, pa nastavio:

"Pridruživši se Red Bullu na globalnom nivou, želim da razvijam, unaprijedim i podržim nevjerovatan fudbalski talenat koji imamo na raspolaganju. Mnogo je načina na koji to možemo uraditi koristeći elitno znanje i iskustvo koje Red Bull posjeduje učeći od drugih sportova i drugih industrija".

"Zajedno možemo otkriti šta je moguće. Vidim svoju ulogu prvenstveno kao mentora za trenere i upravu svih Red Bullovih klubova, ali konačno ja sam dio organizacije koja je jedinstvena, inovativna i gleda unaprijed", istakao je Klopp.

Oliver Mintzlaff, izvršni predsjednik Red Bulla, također je dao izjavu povodom, kako kaže, najvećeg fudbalskog poteza ove kompanije ikada.

"Veoma smo ponosni na ovo izvanredno i sigurno najjače pojačanje u fudbalskoj historiji Red Bulla. Jurgen Klopp je jedna od najvećih i najutjecajnijih figura u svjetskom fudbalu, sa izvanrednim vještinama i harizmom. U svojoj ulozi direktora fudbala on će promijeniti igru u našem investiranju u međunarodni fudbal i nastaviti razvoj. Nadamo se vrijednim i ključnim impulsima u ključnim dijelovima, kako bi naši klubovi bili bolji, kolektivno i pojedinačno", istakao je Mintzlaff, te podcrtao:

"Klopp će koordinirati sve klubove koji su u vlasništvu Red Bulla, kao što su Leipzig, Salzburg i New York. Savjetovat će sve klubove oko transfera i strategije. Bit će podrška sportskim direktorima, mentor trenerima te će pomagati razvoju talenata u mreži Red Bulla".

Jurgen Klopp je u trenerskoj karijeri osvojio 13 trofeja, od čega pet sa Borussijom i osam sa Liverpoolom. Još je radio i u Meinzu, gdje je i započeo svoj put.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo