09.10.2024 / 13:42 BiH - Stanje i dalje teško

CZ Jablanica: Još uvijek se traga za 4 osobe

CZ Jablanica: Još uvijek se traga za 4 osobe
Foto: Vijesti.ba

Općinski Štab Civilne zaštite Jablanica u srijedu je održao sjednicu na kojoj su prezentirane informacije o aktualnom stanju na području te općine uslijed prirodne nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama i odronima.

Kako je navedeno, u noći s utorka na srijedu, nije bilo obilnijih padavina i novih problema na području općine Jablanica.

Nakon što je Federalni štab civilne zaštite donio Naredbu o hitnoj evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva s ugroženih područja općine Jablanica i grada Konjica, evakuirane osobe smještene su u privatnom smještaju u gradu (kod porodica), te u organiziranim kolektivnim prihvatilištima, gdje su im osigurani kreveti, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Potraga za nestalim osobama, čišćenje terena i osposobljavanje putne komunikacije, elektro i vodoopskrba, ostaju prioriteti.

Prema informacijama iz PS Jablanica, i pored nadljudskih napora koje ulažu spasioci na terenu, tokom jučerašnjeg dana nije pronađena nijedna stradala žrtva. Prema istom izvoru, na području te općine do sada je pronađeno 16 žrtava, dok se za 4 osobe traga. Jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Zaključeno je kako je stanje na području cijele općine Jablanica i dalje dosta složeno te da brojne spasilačke ekipe, timovi s mehanizacijom na terenu i volonteri ulažu maksimum napora, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo