09.10.2024 / 16:15 BiH - Sarajevo

Delić: Ministarstvo i UNICEF proširuju saradnju na jačanju pomoći stanovništvu nakon poplava

Delić: Ministarstvo i UNICEF proširuju saradnju na jačanju pomoći stanovništvu nakon poplava
Foto: FMRSP
Danas je održan hitni sastanak između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i koordinatora UNICEF-a za BiH Marca Lucetija kako bi se aktivirao interventni program pomoći porodicama koje su pretrpjele materijalnu štetu u poplavljenim područjima.

Cilj programa je da se, putem vaučera u vrijednosti od 500 KM po porodici, pruži hitna podrška najugroženijima s naglaskom na porodice s djecom i starijim članovima domaćinstva.

- Kroz Program smanjenja rizika od katastrofa, Ministarstvo već sarađuje s UNICEF-om na jačanju odgovora na vanredne situacije. Dosad je u Federaciji osnaženo sedam centara za socijalni rad, a u narednoj fazi pokrivaju se još dva. Obzirom na razmjere ove katastrofe, obim saradnje proširit će se i na ustanove za smještaj i zbrinjavanje korisnika jer je ova situacija ukazala na urgentnu potrebu za dodatnom podrškom ustanovama - navodi se.  

Po završetku hitne podrške stanovništvu, Ministarstvo i UNICEF će se posvetiti dugoročnom jačanju pripravnosti kroz izradu procjena rizika i planova zaštite i spašavanja te potrebnog opremanja i usavršavanja svih zaposlenih u ustanovama. Cilj je osigurati adekvatniji i spremniji odgovor ustanova u slučaju budućih katastrofa.

- Također, u saradnji s UNICEF-om, Ministarstvo je provelo Studiju izvodljivosti pružanja novčanih davanja u vanrednim situacijama, koja će uskoro biti predstavljena javnosti. Ta studija će dati smjernice za reforme koje će omogućiti sistemu socijalne zaštite u FBiH da, kroz dodatnu finansijsku podršku, spriječi daljnji pad u siromaštvo i ranjivost najugroženijih građana - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.     


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo