09.10.2024 / 14:12 BiH - Sarajevo

Predstavljene smjernice 'Sigurnije do škole' za bezbjednost djece u saobraćaju

Smjernice "Sigurnije do škole", koje su danas predstavljene nakon regionalne radionice o transportu u Sarajevu, nude mjere za povećanje sigurnosti djece u blizini škola.

Potekle od Agencije za infrastrukturu Republike Slovenije i uspješno provedene u Sloveniji, kako je istaknuto, smjernice predstavljaju inspiraciju za unapređenje sigurnosti saobraćaja na zapadnom Balkanu. Prema riječima višeg savjetnika Agencije za infrastrukturu Republike Slovenije Uroša Brumeca, na ovaj način se nastoje upozoriti na ograničenje brzine ili prisutnost djece kao ranjivih učesnika u saobraćaju.

- Dosadašnji rezultati u Sloveniji pokazuju da, ukoliko se pravilno oblikuje prostor i primjenjuju smjernice, vozači više pažnje obraćaju na djecu i usporavaju u vožnji. Smjernice su koncept koji treba da se upotrijebi, ali način na koji će to biti provedeno u praksi zavisi od saobraćajnih inženjera koji će sagledati sve izazove na nekoj lokaciji - rekao je Brumec.

Dodao je da se kombinacijom različitih elemenata stvara efikasan alat za smanjenje broja grešaka u vožnji i vjerojatnost opasnih situacija.

Ambasadora Republike Slovenije u Bosni Hercegovini Damijana Sedara žuta boja na omotu smjernica "Sigurniji put do škole" asocirala je na njegove školske dane kada su nosili žute marame da bi bili uočljiviji na putu. Naveo je da je uočio da u blizini škola u Sarajevu postoji dosta znakova upozorenja i signalizacije, ali da uvijek i svugdje ima prostora da se takve zone unaprijede u smislu sigurnosti djece.

U politici Transportne zajednice, kako je rekao direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, veoma je važna bezbjednost u saobraćaju, a cilj je da imamo nula nesreća i smrtnih slučajeva. Ipak, kada dođe do nesreće, bitna je koordinacija svih učesnika u lancu da bi se spriječili smrtni slučajevi i ozbiljnije povrede.

- Svi želimo sigurnija područja do škole, a vozači moraju da budu pažljivi i svjesni da djeca školskog uzrasta mogu iznenada istrčati na cestu. Zato bi saobraćajna površina trebalo da sadrži znakove za vozače da se u blizini nalazi škola. Cilj je da se podigne svijest i skrene pažnja da se na tom dijelu ceste sporije vozi, tako da se uvijek bude spremno da se vozilo blagovremeno zaustavi - rekao je Zakonjšek.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo