09.10.2024 / 15:48 BiH - CIGRE

Bajramović o elektroenergetskom sistemu: Opasnosti pod nadzorom struke

Bajramović o elektroenergetskom sistemu: Opasnosti pod nadzorom struke
Foto: Arhiv

Prvi zvanični izvještaji o šteti uzrokovanoj prošlosedmičnim nevremenom i poplavama u Bosni i Hercegovini ukazuju na to da je elektroenergetski sektor bio znatno otporniji u odnosu na putnu i željezničku infrastrtukturu, izjavio je za Fenu Zijad Bajramović, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Svi ključni elektroprenosni objekti i distributivna oprema su u funkciji izuzimajući prekid snabdijevanja u stambenim i drugim objektima koji su urušeni ili potopljeni. Teškoće stvaraju ogromne količine plutajućeg otpada i smeća na hidroakumulacijama HE Jablanica i HE Grabovica.

Elektropriverda BiH je pravovremeno djelovala i uspješno otklanja posljedice dotoka velikih nanosa otpada, koji i dalje kontinuirano dolazi. Spriječene su moguće štete na branama i postrojenjima usljed nanosa otpada.

- To je rezultat posvećenosti struke i elektroprivrednih kompanija razvoju sistema otpornosti i sigurnosti na ekstremne događaje, kao što su oluje i poplave nastale usljed uticaja klimatskih promjena na proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom - dodao je Bajramović.

Povećanje udjela obnovljive energije je odgovor na klimatske promjene i CIGRE će, kako je istakao, pružati pomoć u suočavanju sa ovim globalnim izazovom.

Ta pitanja biće i u fokusu predstojećeg 4. Savjetovanja o elektrodistribuciji (CIRED) koje će krajem mjeseca biti održano u Mostaru i o njima će se, uz ostalo, razgovarati na nekoliko studijskih komiteta. Pažnju privlače stručni radovi o korištenju montažnih stubova u upravljanju izvanrednim situacijama u regiji, opasnostima pri radu elektromontera u distribuciji, osposobljavanju zaposlenih pri upravljanje rizicima i bezbijednom radu itd.

CIGRE i CIRED nastavljaju da promovišu proaktivno upravljanje rizicima čime se povećava bezbjednost sistema i ljudskog faktora. Autori ukazuju na to da saradnja između kompanija i država u upravljanju izvanrednim situacijama postaje ključna zbog sve većeg broja prirodnih katastrofa. Ovakva posvećenost omogućuje međusobnu pomoć i razmjenu znanja i iskustava čime se unapređuje spremnost i efikasnost odgovora na krizne situacije, te omogućava bolja razmjena resursa, znanja i iskustva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo