09.10.2024 / 11:03 BiH - Reakcije

Ambasada SAD kritikovala SDA zbog ‘blokade Doma naroda’

Ambasada SAD kritikovala SDA zbog ‘blokade Doma naroda’
Foto: Ambasada SAD u BiH
Ambasada SAD oglasila se danas nakon što jučer nije održana sjednica Doma naroda, te tom prilikom uputila kritiku SDA i Klubu Bošnjaka.

“Razočaravajuće je što se Klub Bošnjaka Doma naroda BiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovno odlučio na blokadu rada ovog zakonodavnog doma. Ovakvo ponašanje suprotno je tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije BiH. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u bošnjačkom Klubu osudili u prošlosti”, navode iz Ambasade i dodaju:

“Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo iskoristiti zaštitu koja im je predviđena Daytonskim mirovnim sporazumom, poput veta na vitalni nacionalni interes, ali to nije ono što se dogodilo jučer. Umjesto toga, Klub Bošnjaka jednostavno se odbio pojaviti na poslu. Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku da napreduje prema evropskim integracijama, nešto što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da se izabrani dužnosnici zemlje iz svih njenih konstitutivnih naroda pojave, rade svoj posao i rade na stvaranju bolje budućnosti za sve građane”.

Podsjetimo, šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je jučer da taj klub ostaje pri ranijoj odluci o neprisustvovanju današnjoj sjednici Doma naroda BiH te da je potpuno bespotrebno bilo zakazivati nastavak te sjednice.

Sjednica Doma naroda jučer nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

- Nećemo učestvovati u radu sjednice dok god je taj sramni prijedlog na dnevnom redu. Nikada nije bilo upitno naše djelovanje u Domu naroda, mi ćemo se odazvati na bilo koju drugu sjednicu - istakao je Džaferović.

Smatra nepotrebnim pojašnjavanje opasnosti od usvajanja tog zakona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo