09.10.2024 / 13:18 Svijet - Solidarnost na djelu

Erdogan o poplavama u BiH: Nećemo dozvoliti da naša bosanska braća ostanu sama

Erdogan o poplavama u BiH: Nećemo dozvoliti da naša bosanska braća ostanu sama
Foto: Evrim Aydın - Anadolu Agency
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se pred turskim parlamentom, a među brojnim temama dotakao se i teške situacije uzrokovane poplavama u Bosni i Hercegovini.

Tokom svog govora, Erdogan je uputio izraze saučešća porodicama stradalih te poželio brz oporavak onima koji su povrijeđeni.

"Čim smo primili vijesti o ovoj nesreći, odmah smo aktivirali AFAD i TIKA-u. Sve što možemo, radimo i nastavit ćemo raditi kako bismo pomogli našoj braći u Bosni. Naš ministar saobraćaja posjetio je pogođena područja kako bi pokazao solidarnost s narodom Bosne. Od ovog trenutka, nećemo dozvoliti da naša bosanska braća ostanu sama. Brinut ćemo o naslijeđu koje nam je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, kada me držao za ruku dok je ležao u bolnici“, rekao je Erdogan.

Također, Rijaset Islamske zajednice u BiH, organizacija Merhamet, kao i turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), uskoro će započeti projekat obnove i izgradnje kuća uništenih u poplavama.

"TIKA će preuzeti odgovornost za opremanje svih tih kuća, tako da budu potpuno funkcionalne i spremne za useljenje“, izjavio je predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo