09.10.2024 / 14:39 Svijet - HRW

Haićanske bande regrutiraju djecu vojnike

Haićanske bande regrutiraju djecu vojnike
Foto. X

Moćne oružane grupe na Haitiju sve više regrutiraju djecu u svoje redove usred sve veće humanitarne krize, upozorila je globalna organizacija za ljudska prava, a djevojke su seksualno zlostavljane i prisiljene na kućni rad.

Stotine, ako ne i hiljade, djece “natjerane glađu i siromaštvom” posljednjih se mjeseci pridružilo bandama i bili su prisiljeni počiniti kriminalna djela u rasponu od iznuđivanja i pljačke do ubistva i otmica, navodi Human Rights Watch (HRW) u izvještaju.

Dječaci se često koriste kao doušnici, obučeni za korištenje oružja i municije te se angažiraju u sukobima s policijom, stoji u izvještaju.

Jedan od intervjuiranih dječaka, 14-godišnji Michel, rekao je da se pridružio bandi kada je imao osam godina.

“Nisam imao roditelje i živio sam na ulici. Obično sam obavljao poslove ili sudjelovao u blokadama cesta. U grupi je bilo još četvero djece, od 13 ili 11 godina”, rekao je za HRW.

Haiti potresa eskalacija nasilja od februara kada su bande izvele napade na zatvore i druge državne ustanove širom glavnog grada Port-au-Princea. Nemiri su se proširili na druge dijelove karipske zemlje i raseljeno je više od 700.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Prema svjedočanstvima koje je prikupio HRW, djevojke su silovane i prisiljene kuhati i čistiti za članove bandi i često su napuštene nakon što zatrudne.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo