09.10.2024 / 14:56 Svijet - 'Izdaje evropske vrijednosti'

Von der Leyen prozvala Orbána zbog politike prema Rusiji i Kini

Von der Leyen prozvala Orbána zbog politike prema Rusiji i Kini
Foto: X

Ursula von der Leyen u srijedu je oštro kritikovala mađarskog premijera Viktora Orbána nakon njegovog govora pred Evropskim parlamentom, optužujući ga da se približava Vladimiru Putinu, dopušta strano uplitanje Rusije i Kine, te iznevjerava mađarski narod.

„Još uvijek postoje neki koji ne krive ovaj rat na onoga ko je izvršio invaziju, već na one koji su napadnuti. Ne krive Putinovu žudnju za moći, već ukrajinsku žeđ za slobodom,“ rekla je predsjednica Evropske komisije.

„Želim ih pitati,“ dodala je dok je direktno gledala u Orbána: „Da li bi ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine? Ili Čehoslovake za sovjetsku represiju 1968. godine? Ili Litvance za sovjetski obračun 1991. godine?“ Ova retorička pitanja izazvala su aplauz proevropskih političkih grupa.

Ranije je Parlament kritikovao von der Leyen zbog toga što je bila preblaga u svom obraćanju kada su u pitanju vladavina prava i ljudska prava u Mađarskoj.

Njen oštar odgovor na Orbánove politike dolazi nekoliko sedmica prije nego što tim od 26 evropskih komesara ide pred Parlament radi potvrde – a von der Leyen treba podršku poslanika za svoj drugi mandat. U svom nedavnom obraćanju, koristeći neuobičajeno oštre riječi, von der Leyen je kritikovala mađarskog premijera zbog približavanja Putinu.

Na početku šestomjesečnog mađarskog predsjedavanja Vijećem EU, Orbán je krenuo na samoproglašene „mirovne misije“ u Kijev, Moskvu, Peking i Washington, tvrdeći, bez ovlaštenja, da predstavlja EU.

Nakon komentara lidera političkih grupa u Parlamentu, šokirani Orbán je dobio priliku da odgovori, rekavši kako je „iznenađen onim što je predsjednica rekla.“

„Namjerno nisam isticao naše razlike, jer kao predsjedavajući Vijeća radimo u ime Evrope. Nije ispravno govoriti o ovim razlikama u mišljenju kada ovdje govorimo o predsjedavanju,“ kazao je.

Péter Magyar, bivši insajder Fidesza, koji je sada glavni Orbánov protivnik, također se suočio s premijerom tokom debate. Magyarova stranka, Tisza, bilježi dobar rezultat u anketama.

Orbán je dodao da je Komisija postala „političko oružje“ umjesto da bude neutralna i fokusirana na zaštitu ugovora EU.

Von der Leyen je također spomenula druge probleme koje ima s mađarskim premijerom.

Na temu konkurentnosti, o kojoj se von der Leyen i Orbán slažu da EU treba velika ulaganja, predsjednica Komisije je argumentovala da, uprkos naporima EU da ojača jedinstveno tržište, postoji „jedna vlada koja ide u potpuno suprotnom smjeru, udaljavajući se od jedinstvenog tržišta.“ Nije bilo potrebno nagađati na koga misli.

„Kako neka vlada može privući više evropskih ulaganja ako istovremeno diskriminiše evropske kompanije, oporezujući ih više od drugih?“ dodala je.

Von der Leyen je zaokružila svoju kritiku Orbána osvrnuvši se na migracije, politički vruću temu i dugogodišnju tačku razgovora mađarskog premijera, koji je dan ranije na konferenciji za novinare izjavio da je njegova zemlja jedna od rijetkih koja se bori da zadrži nedokumentovane migrante izvan Evropske unije.

„Čula sam vaše riječi,“ nastavila je von der Leyen, „Rekli ste da Mađarska štiti granice i da su kriminalci zatvoreni u Mađarskoj. Kako to ide uz činjenicu da su vlasti prošle godine iz zatvora pustile osuđene trgovce ljudima i krijumčare prije nego što su odslužili svoje kazne?“

Iskoristila je priliku da dodatno kritikuje nedavnu mađarsku odluku da dopusti kineskoj policiji da patrolira unutar zemlje, kao i ovogodišnje ublažavanje viznih zahtjeva za ruske državljane, što je nazvala „sigurnosnim rizikom“ za sve zemlje EU.

„Ovo nije odbrana evropskog suvereniteta, ovo je stražnji ulaz za strano uplitanje,“ rekla je von der Leyen.

Ipak, von der Leyen je ublažila svoj napad završivši govor apelom na mađarski narod. „Mi smo jedna porodica. Vaša priča je naša priča. Vaša budućnost je naša budućnost. Deset miliona Mađara je deset miliona dobrih razloga da zajedno nastavimo oblikovati našu budućnost.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo