09.10.2024 / 14:37 Svijet - Zbog uragana

Odgođen važan sastanak EU čelnika i Bidena o Ukrajini

Odgođen važan sastanak EU čelnika i Bidena o Ukrajini
Foto: Profimedia
Ssastanak tzv. kontaktne grupe za Ukrajinu u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj odgođen je do daljnjega, saopćeno je danas.

"U subotu neće biti sastanka na nivou predsjednika država i vlada u Ramsteinu", potvrdio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit prijašnje saopćenje štaba oružanih snaga SAD-a u Ramsteinu u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka, prenosi HINA.

Hebestreit je rekao da se neće održati ni planirani sastanak američkog predsjednika Joe Bidena s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom koji je trebao biti održan u subotu u Berlinu uoči samita o Ukrajini u Ramsteinu.

Razlog otkazivanja je nedolazak američkog predsjednika Joea Bidena koji je trebao boraviti u Njemačkoj od četvrtka do nedjelje. On je od puta odustao zbog dramatičnog zaoštravanja situacije oko uragana Milton koji bi trebao pogoditi Floridu.

Njemački kancelar Scholz je iskazao razumijevanje za Bidenovu odluku.

"Da mojoj zemlji prijeti takvo nevrijeme i ja bih donio istu odluku", rekao je Scholz. On je dodao kako je sastanak u Ramsteinu trebao biti "važan susret" ali da će biti naknadno održan.

Ured američkog predsjednika nije objavio kada bi Biden mogao posjetiti Njemačku. Želja obje strane bila je da se prvi bilateralni posjet Bidena Njemačkoj održi prije predsjedničkih izbora u SAD-u petog novembra.

Biden je tokom predsjedničkog mandata samo jednom službeno boravio u Njemačkoj i to u sklopu samita G7 2022.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo