09.10.2024 / 11:48 Svijet - Na dan izbora

Afganistanac uhapšen u Oklahomi zbog planiranja terorističkog napada u ime ISIL-a

Afganistanac uhapšen u Oklahomi zbog planiranja terorističkog napada u ime ISIL-a
Foto: FBI

Dvadesetsedmogodišnji Afganistanac s prebivalištem u Oklahomi uhapšen je pod sumnjom u planiranje terorističkog napada u ime grupe Islamska država (ISIL) na američkom tlu na dan predsjedničkih izbora, 5. novembra, objavila su američka pravosudna tijela.

Nasir Ahmad Tawhedi planirao je napad u ime ISIL-a, navodi se u optužnici.

Inače, živio je u Oklahomi sa ženom i jednogodišnjim djetetom nakon što je 2021. ušao u SAD s posebnom useljeničkom vizom.

Bio je korisnik posebnog programa imigrantskih viza, koje prima do 50 osoba godišnje, a dostupne su osobama koje su radile s američkim oružanim snagama ili pod vodstvom šefa misije kao prevoditelji ili tumači u Iraku ili Afganistanu.

U optužnici nije navedeno je li Tawhedi u Afganistanu radio kao prevoditelj ili tumač.

Prema sudskim dokumentima, američka federalna policija primijetila je pristupom Google računu Nasira Ahmada Tawhedija da on redovito prima propagandu ISIL-a

Bio je u kontaktu putem Telegram poruka s osobom koju je federalna policija identificirala kao regruta ISIL-a.

S tom je osobom razgovarao o svojim planovima da nabavi oružje i pošalje porodicu natrag u Afganistan, tvrde američke vlasti.

Uhapšen je s navodnim saučesnikom, maloljetnim bratom svoje supruge, tokom tajnog sastanka s federalnim agentima s ciljem kupnje jurišnih pušaka i municije, objavile su američke pravosudne vlasti.

“Ministarstvo pravosuđa spriječilo je optuženikov plan da nabavi poluautomatsko oružje za izvođenje nasilnog napada u ime ISIL-a na američkom tlu na dan izbora”, rekao je ministar Merrick Garland u izjavi.

Optužen je za pokušaj pružanja materijalne podrške ISIL-u i nabavku vatrenog oružja za počinjenje federalnog zločina ili terorizma, po dvije tačke optužnice koje nose maksimalne kazne od 20 godina i 15 godina zatvora, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Organizacija Islamska država ubila je i pogubila hiljade ljudi prije nego što je teritorijalno poražena u Iraku 2017. i Siriji 2019.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo