08.10.2024 / 16:44 BiH - Vrijednost ugovora 8,5 miliona

Potpisan ugovor o kupovini aparata za zračenje u UKC Tuzla

UKC Tuzla je danas potpisao ugovor sa firmom Inel-med iz Mostara za nabavku linearnog akceleratora za potrebne pacijenata iz Tuzlanskog kantona.

Ugovor o nabavci aparata za zračenje je vrijedan 8,5 miliona maraka, a potpisan je nakon dva oborena tendera. Iako je i na ovaj tender uložena žalba, nju nije prihvatila komisija od 11 članova koju je imenovala uprava UKC-a.

„ Mi smatramo da je ovo okončano i da ćemo za 180 dana imati u upotrebi kompletnu opremu koju smo raspisali u tenderskoj dokumentaciji. Komisija je donijela odluku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i smatramo da bilo kakav pravni lijek koji pokrenu neće uspjeti pred sudom“, kazao je Kadrija Mešić, šef Službe za nabavke UKC Tuzla.

Žalba firme MSG Tuzla nije prihvaćena jer je bila manjkava kazao je direktor UKC Tuzla.

„Žalba je bila neuredna, zbog toga nije išla na Ured za žalbe. Nakon odbijanja žalbe mi smo krenuli u potpisivanje sporazuma“, kazao je Šekib Umihanić, direktor UKC Tuzla.

Iz firme Inel-med, koja je na svakom dosadašnjem tenderu imala najbolju ponudu, kažu kako će posao obaviti u roku i instalirati opremu.

„Mi ćemo se truditi da sva oprema dođe što prije i što prije bude instalirana u ovoj ustanovi. Mi imamo iskustva sa ovim poslovima i ovo nam je peti uređaj koji instaliramo u roku od dvije godine“, istakao je Marko Tadić, predsjednik uprave društva Inel-med Mostar.

Podsjećamo, UKC Tuzla je bez aparata za zračenje od februara prošle godine, a na pitanje novinara, koliko je pacijeneta preminulo u ovom periodu, direktor UKC odgovara:

„Bilo je takvih slučajeva, u pitanju su onkološki pacijenti“.

Rok za instalaciju opreme je šest mjeseci, a do tada se pacijenti iz Tuzle liječe u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo