08.10.2024 / 15:40 BiH - Tivat

Bećirović liderima zemalja Procesa Brdo-Brijuni: Zaustavimo utrku u naoružavanju

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo – Brijuni prenosimo u cijelosti.

"Dame i gospodo,

prije svega, zahvaljujem se predsjednicima Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Crne Gore na organizaciji ovog foruma. Brdo – Brijuni proces je važna platforma za jačanje regionalne saradnje i promoviranje evropskih vrijednosti.

Nažalost, prije pet dana Bosnu i Hercegovinu je pogodila katastrofalna prirodna nesreća.

Razorne poplave i klizišta zahvatile su više gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini. Izgubili smo ono što je najvrednije – ljudske živote. Uništeni su domovi mnogih naših sugrađana, a sveukupna materijalna šteta je ogromna.

Građani Bosne i Hercegovine, iz svih dijelova naše države, još jednom su pokazali veliko srce i iskazali ogromnu solidarnost.

Želim se zahvaliti svima koji su nam proteklih dana uputili riječi podrške, izrazili solidarnost i konkretno pomogli.

Hvala svima u regiji, Evropi i svijetu koji su iskazali spremnost da pomognu. U ovim teškim trenucima, brza reakcija i međunarodna podrška su od ogromnog značaja za nas.

Tragične poplave i klizišta u Bosni i Hercegovine pokazuju da je veoma važno da svi zajedno posvetimo puno veću pažnju prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

Dame i gospodo,

vanjska politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji se, prije svega, na poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i na ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

Aktivnim učestvovanjem u regionalnim inicijativama, Bosna i Hercegovina se pozicionira kao proaktivan i konstruktivan partner. U tom kontekstu, nastavit ćemo aktivno podržavati regionalnu saradnju, uključujući i inicijativu Brdo –Brijuni proces.

Sve države članice Procesa Brdo – Brijuni su članice ili žele biti članice Evropske unije (EU).

To, između ostalog, podrazumijeva da učimo iz iskustva EU, kao i da gradimo međudržavne odnose prema dobroj praksi država članica EU.

Ključne evropske države koje su izgradile temelje EU odlučile su da napuste velikodržavne projekte i da sarađuju na bazi uvažavanja i poštovanja.

To je temeljno opredjeljenje koje je omogućilo mir i progres u Evropi. To je ključna poruka i tu poruku napokon moraju shvatiti i sve države Zapadnog Balkana.

Države Zapadnog Balkana su na raskrsnici i imaju dvije opcije.

Prva opcija je uspostavljanje međudržavnih odnosa po uzoru na države EU. Ona znači mir, sigurnost i razvoj u zajedničkom interesu.

Druga opcija je preuzimanje ruskog modela odnosa prema susjedima. To je put u veliku nesreću i tragediju.

Izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti.

Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak.

Iskoristimo spremnost EU da podrži projekte regionalnog povezivanja putem različitih fondova i inicijativa.

Preuzmimo odgovornost za njihovu implementaciju.

Intenziviranje Berlinskog procesa i realizacija iniciranih sporazuma i dogovora je benefit za sve države regije. Trebamo dati zajednički doprinos ubrzanoj implementaciji sva četiri sporazuma iz Berlinskog procesa.

Sporazumi o mobilnosti su od velike važnosti za integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište. Vrijeme je da prestane opstrukcija ratifikacije Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

Jedini preostali vizni režim u regiji je između Bosne i Hercegovine i Kosova. Ratifikacijom ovog važnog sporazuma bila bi omogućena lakša provedba i drugih sporazuma iz Berlinskog procesa.

Plan rasta EU za Zapadni Balkan ima poseban značaj za sveukupni razvoj regije.

Plan rasta nije samo ekonomski podsticaj, već i važna politička poruka – EU nas podržava i prepoznaje Zapadni Balkan kao integralni dio svoje budućnosti.

Jedan od ključnih preduslova za ekonomski razvoj i integraciju regije jeste unapređenje povezanosti – infrastrukturne, digitalne i energetske.

Bolja povezanost unutar naše regije, kao i sa EU, ključna je za jačanje trgovine, investicija i mobilnosti.

Naša odgovornost je da osiguramo da Zapadni Balkan krene naprijed – ka punoj integraciji u EU i ka održivom razvoju koji će koristiti svim našim građanima.

Dame i gospodo,

prosperitetna budućnost regije nije u utrci u naoružavanju.

Države regije trebaju više investicija u ekonomski razvoj. Stoga predlažem da zaustavimo aktuelnu utrku u naoružavanju.

Jačajmo mir, sigurnost i izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Takav prijedlog je u skladu sa subregionalnim sporazumom o kontroli naoružanja.

Umjesto utrke u naoružanju u regiji, predlažem da se fokusiramo na brži ekonomski razvoj.

Od toga bi sve države regije imale višestruku korist, a mogućnost konflikta bi bila znatno smanjena.

Hvala na pažnji."


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo