08.10.2024 / 15:07 BiH - Gasifikacija planine

Pušten u rad gasovod Pale-Јahorina

Pušten u rad gasovod Pale-Јahorina
Foto: X

Gasovod Pale-Јahorina je pušten u rad čime je završena gasifikacija kompletne planine.

Riječ je o projektu vrijednom 15 miliona maraka, koji je finansiran sredstvima Vlade RS.

Gasovod je pustio u rad predsjednik RS Milorad Dodik simboličnim paljenjem plamena.

- Odavde krećemo dalje, odredili smo dva strateška pravca – prema Banjaluci i prema Trebinju, koje ćemo raditi uporedo - rekao je Dodik.

On je precizirao da će gasovod prema Trebinju raditi "Sarajevo-gas", a od Bijeljine prema Banjaluci "Gas RES", te istakao da su obje kompanije u vlasništvu RS.

- Sada se vidi koliko je važno bilo da otkupimo akcije `Sarajevo-gasa` od privatnika koji su zarobili ovo ovdje i nisu dozvoljavali da se radi, čim smo vratili državno vlasništvo, uz podršku Vlade dobili smo ovo - naveo je Dodik.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji danas završenog projekta – investitorima, Vladi RS i izvođačima.

Ukupna mreža je dužine 27 kilometara, od čega je 11 kilometara primarnog distributivnog gasovoda, a 16 kilometara sekundarne mreže na području sa potrošačima, javlja RTRS.

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da je distrubitivni čelični gasovod Pale–Јahorina, koji je danas svečano pušten u rad, projekat koji će trajati narednih 100 godina.

Elek je rekao da se od danas svi hoteli i apartmani mogu priključiti na gas na ovoj olimpijskoj ljepotici, a da će turisti zimus skijati na najboljim stazama Јahorine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo